Utrecht sluit aan bij Alliantie Nederland Rookvrij

Foto: Pixabay

Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) heeft vandaag de partnerovereenkomst met De Alliantie Nederland Rookvrij ondertekend. Samenwerking en het delen van kennis, informatie en ervaringen zijn belangrijk om de doelstellingen van de Rookvrije Generatie te bereiken. De gemeente blijft ook op allerlei andere manieren werken aan een rookvrije start voor alle Utrechtse kinderen.

Er komen nog steeds veel kinderen in aanraking met roken. Wethouder Everhardt: “Wij stimuleren rookvrije omgevingen voor kinderen, zoals sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen. Het is belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Samen met allerlei partijen in de stad werken we hieraan, want Utrecht maken we samen.” Zo verstrekt de gemeente subsidie aan Vereniging Sport Utrecht voor onder meer De Gezonde Sportvereniging. Er zijn inmiddels 12 verenigingen rookvrij en negen verenigingen zijn bezig met het creëren van draagvlak en het ondernemen van actie om hun velden rookvrij te maken.
Ook veel schoolpleinen in Utrecht zijn helemaal of grotendeels rookvrij. Met ingang van 1 januari 2020 is het landelijk wettelijk verplicht dat schoolpleinen rookvrij zijn. Daarnaast moeten alle 21 beheerde speeltuinen in Utrecht rookvrij zijn of worden. Ook kinderboerderij Nieuw Rotsoord en stadsboerderij Gagelstede zijn rookvrij geworden.
De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is opgericht door KWF kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. De alliantie heeft het initiatief genomen tot de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. De ANR werkt met een groeiend aantal partners toe naar een samenleving waarin niemand meer hoeft te overlijden aan de gevolgen van het roken en waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Cookieinstellingen