Tiende match tussen studentenhuis en vluchteling in SSH-complexen

Foto: SSH

Met de pilot StudentRefugee Community verbinden de SSH en Academie van de Stad studenten en vluchtelingen en gaan ze samen op kamers wonen. Inmiddels is de tiende match een feit.

Bijna een jaar geleden, in februari 2017, startten Academie van de Stad en de SSH het pilotproject StudentRefugee Community. Studenten en jonge statushouders (18-23 jaar) krijgen in dit project de kans om samen te wonen in een Utrechts studentenhuis. Inmiddels wonen tien statushouders en ongeveer honderd studenten samen in verschillende studentenhuizen. Zuhair uit Syrië woont aan de Ina Boudier Bakkerlaan: “Ik vind het erg leuk en nuttig om hier te wonen. Het is goed voor mijn taal en mijn sociale netwerk.”

Studenten en statushouders kunnen door samen te wonen in een studentenhuis leren van elkaars culturen en samen bouwen aan een toekomst, wat de integratie van statushouders in de samenleving bevordert. Studente Lori en haar huisgenoten wonen sinds september samen met een vluchteling uit Syrië. Lori: “Ik vind het interessant om te horen hoe hij over dingen denkt en hoe het er in zijn cultuur aan toegaat. Laatst vertelde hij op een avond over zijn achtergrond en naar welke muziek hij altijd luisterde. Toen hebben we die muziek opgezet, dat was echt een mooi moment.”
Als er een kamer vrijkomt in een SSH-pand wordt de huidige bewoners gevraagd of ze een statushouder als huisgenoot willen. Vluchtelingenwerk en de gemeente Utrecht dragen vervolgens een aantal jonge statushouders aan die kunnen gaan hospiteren. Vanuit Academie van de Stad is een team van drie maatschappelijk georiënteerde studenten ingezet: de Community Builders. De Community Builders zijn actief betrokken bij het matchen van het huis aan de statushouder. Zij blijven contact houden met de studentenhuizen na de matching en organiseren activiteiten voor de communityvorming. Community Builder André: “De statushouders die nu gematcht zijn, zijn onwijs gemotiveerd. Die willen júist met 14 anderen in een huis wonen, want ze zien Nederland als hun toekomst. Ze willen integreren, de taal leren. Hoe kan dat nu beter dan echt samen te wonen?”
De SSH is in dit project verantwoordelijk voor de huisvesting, terwijl Academie van de Stad de coördinatie van het project op zich neemt. In dit project wordt bovendien samengewerkt met Vluchtelingenwerk, Nidos, COA en de gemeente Utrecht.

Cookieinstellingen