Speeltuin Noordse Park wordt voortaan gerund door buurtorganisatie

Foto: Pixabay

Wethouder Everhardt draagt op woensdagmiddag 13 september symbolisch de sleutel over van Sociaal Makel Organisatie Me’kaar naar de nieuwe buurtorganisatie van stichting Speelruimte Noordse Park. Hiermee brengt Noordse Park nieuw speeltuinenbeleid in praktijk, waar de gemeenteraad deze maand nog over gaat stemmen.

Utrecht is al jaren bezig met de omslag van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. In de speeltuinwereld is dat niet anders. Een bonte club van gemeenteambtenaren, ondernemers, welzijnswerkers, ouders en kinderen zochten tijdens een stadsbreed onderzoek met elkaar naar de ideale speeltuin van de toekomst. Sinds 2013 was de aansturing van de openbare speeltuinen versnipperd over verschillende partijen: gemeentelijke diensten, Sociaal Makel Organisaties (SMO) en bewoners. Geen enkele partij had de opdracht om een levendige speeltuin te realiseren. Het onderzoek resulteerde in het beleidskader ‘Speelruimte maken we samen’ en pleit voor integraal beheer van de speeltuinen vanuit de locatie zelf door buurtorganisaties.

Door de samenwerking tijdens het onderzoek kwamen de ondernemende bewoners van de Utrechtse speeltuinen in beeld. In Noordse Park maakte Janneke Baan, sociaal makelaar van Me’kaar, de weg vrij voor twee zzp’ers, Saskia Ottenhoff van jongerentheater Link en Marijke Orthel, stadmaker van Urban Pilots om als speeltuinmakers de reorganisatie verder vorm te geven. Er was een actieve wisselwerking tussen gemeente, Me’kaar en de speeltuinmakers. Het algehele verzelfstandigingsproces onder alle speeltuinen werd daarnaast begeleid via stedelijke werkplaatsen, geleid door een team van Organisatiekunstenaar Marieke Ploeg.

Nu is er een buurtorganisatie van meer dan 68 betrokken buurtbewoners, georganiseerd via een eigen rechtsvorm: stichting Speelruimte Noordse Park met een bestuur van vijf betrokken bewoners. Moeders staan op uit hun stoelen en helpen mee in de keuken. Een jonge vader voert op zaterdag de dieren. Scholieren lopen stage bij ons. Vluchtelingen leren al doende Nederlands in de speeltuin en mensen die door leeftijd of gezondheidsklachten thuis zitten, worden met open armen ontvangen.

Komende woensdag is er naast de sleuteloverdracht ook de onthulling van de nieuwe gevelborden van de speeltuin. En natuurlijk zijn er zelfgemaakte hapjes van de kinderen. En kunnen ze ‘s middags zelf een eigen speeltuin-T-shirt bedrukken.

Reacties