Henriëttedreef test windenergie met PowerNEST

Foto: USI

Vandaag, donderdag 6 juli, is op het dak van een hoogbouwflat van woningcorporatie Bo-Ex aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht een duurzame energie oplossing geplaatst. De PowerNEST van IBIS Power wekt energie op uit wind en zon, en wordt de komende twee maanden getest op energieprestaties in de stedelijke omgeving en op respons van bewoners en omwonenden. De proefplaatsing is een onderdeel van het project ‘Inside Out’.

Voor het eerst staat de PowerNEST in een stedelijke omgeving op het dak van de 10-hoogflat van Bo-Ex; tot nu toe stond deze combinatie van een interne verticaal draaiende turbine met zonnepanelen in Eemshaven. De afgelopen dagen heeft Bos Installatiewerken alle voorbereidingen getroffen om het dak gereed te maken voor de plaatsing. Wanneer de proef succesvol blijkt, wil het Inside Out-consortium deze vorm van energieopwekking toepassen bij de duurzame renovatie van de Henriëttedreef.

Woningcorporatie Bo-Ex onderzoekt met het Inside Out-consortium hoe de jaren ’60-’70 hoogbouwflat aan de Henriëttedreef energieleverend gemaakt kan worden. Onderdeel hiervan is de proefplaatsing van de PowerNEST op het dak van de flat om inzicht te krijgen hoeveel wind- en zonne-energie opgewekt kan worden in stedelijk gebied.

Bewoners en omwonenden van de Henriëttedreef worden nauw bij de proef betrokken: voor het slagen van de test is het cruciaal dat zij geen overlast ervaren. Bij voldoende energieopwekking en positieve respons van de omwonenden, is Inside Out een stap dichter bij het realiseren van de ambitie om de 10-hoogflat te renoveren tot een energieleverend wooncomplex.

Reacties

Cookieinstellingen