Gemeente presenteert boekje over 50 jaar straatnaamcommissie

Foto: gemeente Utrecht

Het boekje gaat over de geschiedenis van de straatnaamgeving in Utrecht. Hoe zijn de Utrechtse straatnamen tot stand gekomen? Waar moet een goede straatnaam aan voldoen? Hoe vond de besluitvorming plaats? En welke discussies hebben afgelopen 50 jaar gespeeld over straatnamen?

Het boek is geschreven door Bettina van Santen. ‘Altijd zoekend naar de juiste naam’ geeft een mooi overzicht van hoe de Utrechtse straatnamen tot stand zijn gekomen.

De gemeente geeft nieuwe straten een naam. De commissie straatnaamgeving adviseert het college van burgemeester en wethouders: bij het kiezen van een thema voor straatnamen bij stadsuitbreiding of het bouwen van nieuwe wijken (een thema voor straatnamen is bijvoorbeeld: vogels, dichters of rivieren), bij het kiezen van nieuwe straatnamen binnen een bestaand thema over het veranderen en/of het laten vervallen van bestaande (straat)namen.

Wie een voorstel heeft voor een nieuwe straat naam kan deze doorgeven via e-mail [email protected] of bel 14 030. Kijk eerst in het straatnaamregister (pdf, 390 kB) of de naam al bestaat.

Straatnamen hebben altijd een thema (bijvoorbeeld vogels, kruiden en professoren), zodat ze goed te vinden zijn. Om verwarring te voorkomen, mogen straatnamen niet te veel op elkaar lijken. Bijvoorbeeld ‘Damplein’ geeft verwarring met ‘Domplein’. Een straatnaam moet niet te moeilijk uit te spreken zijn als een straatnaam naar een persoon genoemd wordt, dan moet deze persoon van onbesproken gedrag zijn (geweest), het mag geen bestaande straatnaam zijn.

Cookieinstellingen