Brand ontstaat meestal bij stoken, koken en elektrische apparaten

Foto: Pixabay

VRU Brandweer heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar woningbranden in de provincie Utrecht. In dat jaar is de brandweer 410 keer gealarmeerd voor een woningbrand. Brand kan ontstaat meestal tijdens het stoken, koken en met elektrische apparaten.

Brand komt het vaakst voor, in 30% van de gevallen, als gevolg van stoken. VRU adviseert om schoon en droog loofhout te gebruiken dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Ook is het goed om de schoorsteen minimaal eens per jaar te laten vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).

25% van de branden ontstaat tijdens het koken, voornamelijk in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet.

14% van de branden ontstaat in een elektrisch apparaat, voornamelijk in de wasmachine en wasdroger. VRU adviseert daarom om na gebruik de filters te reinigen eens per jaar apparaten van hun plaats te halen om de ruimte stofvrij te maken. Ook is het goed om apparaten rechtstreeks aan te sluiten op een stopcontact, zonder verlengsnoer.

Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van de brandveiligheidsexperts van VRU. Je kunt ons bellen via 088 878 1000 of e-mailen via [email protected]. Kijk voor meer informatie op www.vrubrandweer.nl/veiligthuis

 

Reacties