Uitbraak norovirus in St. Antoniusziekenhuis onder controle

Foto: CDC Flickr

UTRECHT – Het St. Antoniusziekenhuis en revalidatie-instelling Parkgraaf op Kanaleneiland hebben te maken met een uitbraak van het norovirus, dat buikgriep veroorzaakt. Dit meldt het AD.

Het Antonius ziekenhuis telde de afgelopen week enkele tientallen patiënten. De epidemie lijkt daar volgens woordvoerder Marie Jeanne Douven over haar hoogtepunt heen. Het aantal afdelingen met speciale maatregelen is inmiddels van vijf naar één teruggebracht. Daar gelden speciale restricties voor patiënten en personeel om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Parkgraaf op Kanaleneiland, waar bewoners voor beperkte tijd revalideren na een operatie, telde afgelopen weken circa vijftien zieken. Woordvoerder Heleen Engbers van Parkgraaf noemt het aannemelijk dat de besmetting in haar instelling te maken heeft met de epidemie in het St. Antonius. “Er komen hier wekelijks zo’n vijftien tot twintig revalidanten binnen. Daarbij is het Antonius een grote leverancier.” Parkgraaf houdt de patiënten die van een mogelijk besmette afdeling komen de eerste zestig uur apart. “Verder hebben we alle zieke patiënten op één afdeling in een soort ziekenboeg samengebracht, waar ze worden verzorgd en behandeld door personeel dat niet elders in de instelling komt”, aldus Engbers. “Ze komen niet in het restaurant en hebben hun eigen computers die ook extra worden schoongemaakt”

Niet verrassend

Volgens Harald Wychgel van het Rijks Instituut voor de Volksgezondheid (RIVM) in Bilthoven is geen grotere noro-epidemie bekend, maar is de uitbraak gelet op het jaargetijde niet verrassend. Anja Kreileman van de GGD in de regio Utrecht bevestigt dit beeld. “Het is superbesmettelijk. We geven dan ook het advies gezonde en zieke patiënten in instellingen te scheiden en altijd de handen te wassen na toiletbezoek en voor het eten.”

Bron: ad.nl

Cookieinstellingen