Utrechtse proef met flexibel cameratoezicht

Foto: Wikimedia

UTRECHT – Het college van Utrecht wil in december een proef starten met flexibel cameratoezicht. Daarbij komen camera’s te hangen op plaatsen waar tijdelijk een veiligheidsrisico is of verwacht wordt. 

Vernieuwde wetgeving maakt het sinds 1 juli mogelijk om naast vaste camera’s ook tijdelijk locaties van cameratoezicht te voorzien. De proef duurt een jaar en is bedoeld om te kijken of deze vorm van toezicht van toegevoegde waarde is en hoe het technisch verloopt. Het college legt dit voorstel nu voor aan de gemeenteraad.

Flexibel cameratoezicht richt zich op zich verplaatsende overlast en criminaliteit, met de nadruk op straatroof, woninginbraak en (jongeren)overlast. Met flexibel cameratoezicht kan sneller worden ingespeeld op een plotselinge piek van deze problemen in een bepaald gebied. Voor vast cameratoezicht moet sprake zijn van een langdurige verstoring van de openbare orde. Bij flexibel toezicht kan het gaan om een recente verstoring zoals een inbraakgolf, of een te verwachten verstoring, zoals autobranden in de nieuwjaarsnacht.

Voorlopig wordt uitgegaan van de inzet van flexibel cameratoezicht van maximaal drie maanden per locatie. Omdat de inzet is gericht op actuele problemen, is nu nog niet aan te geven waar de drie extra camera’s worden ingezet. Wel is het aannemelijk dat de camera’s een bijdrage leveren bij de komende jaarwisseling. Voor de proef is het voorstel gebruik te maken van drie extra camera’s naast de huidige 78 vaste camera’s.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen