Pas op met zwemmen in de Kromme Rijn!

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het water is zo verleidelijk. Maar pas op met zwemmen in de Kromme Rijn. Zwemmers lopen kans de ziekte van Weil, ook wel de rattenziekte genoemd, op te lopen, waarschuwt wetenschapper Rudy Hartskeerl.

Drie triatleten zijn eind augustus met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze de ziekte van Weil hadden opgelopen. Het vermoeden bestaat dat dit is gebeurd tijdens het zwemmen in de Kromme Rijn. “Eén zieke zwemmer kan toeval zijn, maar bij twee of drie gevallen is er meer aan de hand”, aldus Rudy Hartskeerl. 

Zwemmers lopen via de mond, neus, ogen, of wondjes de kans de bacteriën binnenkrijgen die de ziekte van Weil veroorzaken. Deze bacterieën komen via de urine van ratten in het oppervlaktewater terecht. De ziekte kan leiden tot verlies van lever- en nierfuncties, hersenvliesontsteking, longbloedingen en in sommige gevallen zelfs tot de dood.

Hartskeerl, internationaal expert op het gebied van deze ernstige ziekte, spreekt in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu (NPO2) zijn verbazing uit over het feit dat er geen waarschuwingsborden bij het water staan. Hij woont zelf aan de Kromme Rijn en ziet regelmatig mensen het water inspringen. Volgens Hartskeerl moeten zwemmers door de autoriteiten worden gewezen op de mogelijke risico’s.

Bron: nu.nl/duic.nl

Reacties