Digitale reconstructie voor zoektocht naar identiteit overleden man

Foto: Politie.nl

UTRECHT –  Op zondag 20 december 2015 werd in de Vecht een overleden, nog onbekende man aangetroffen. Met een vernieuwende techniek, waarbij aan de hand van CT-scan een 3d-reconstructie van zijn gezicht werd gemaakt, hoopt de recherche de man een naam te kunnen geven en hem terug te kunnen brengen naar zijn familie.

Zondagmiddag 20 december werd rond 15.15 uur het lichaam van een man gevonden in de Vecht nabij de Dorpsstraat. Een onderzoek naar de identiteit en doodsoorzaak werd ingesteld. Tot op heden heeft dat nog niet geleid tot meer duidelijkheid over wie de man is en wat er met hem gebeurd is. Met alle scenario’s wordt nog rekening gehouden.

Onderzoek
De recherche heeft allerlei middelen ingezet om achter de identiteit van de man te komen. Zo werd een foto van de man vrijgegeven en een oproep gedaan in verschillende media. Naar aanleiding van enkele verklaringen dat de man mogelijk uit China afkomstig was, werd de Chinese gemeenschap om hulp gevraagd. Dit leidde niet tot het vaststellen van de identiteit.

Reconstructie
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) liet the University of Dundee een digitale reconstructie van het gezicht maken. Aan de hand van een CT-foto van de schedel van de man werd een 3D-reconstructie van het gezicht gemaakt. Deze techniek is vernieuwend omdat voorheen een reconstructie werd gemaakt aan de hand van kleimodellen. De gehele reconstructie vond digitaal plaats waar laag voor laag het gezicht werd vorm gegeven.

Foto
Het resultaat bleek verrassend te zijn. Hoewel de man waarschijnlijk wel van Aziatische afkomst is, wordt er nu rekening mee gehouden dat zijn etnische afkomst in meerdere landen dan alleen China kan liggen. Met het vrijgeven van de afbeelding van de reconstructie hoopt de recherche dat de man herkend wordt en kan worden teruggebracht naar zijn familie.

Signalement
De onbekende man was tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij was 1.75 meter lang, had zwart haar en bruine ogen. Hij had een slank tot normaal postuur en woog 75 kilogram. Hij had een bol hoofd met circa 6 mm beharing op de bovenlip. Hij had een verzorgd gebit met dubbele hoektanden in de bovenkaak, de dubbele hoektanden staan buiten de tandenrij. Hij had geen tatoeages op zijn lichaam.

Tips
Weet u wie de man op de foto is? Mist u iemand in uw (woon-/werk-/studie) omgeving die sterke gelijkenis vertoont met de overleden man? Heeft u de man nog gezien in de dagen voordat hij zondag 20 december 2015 werd gevonden in de Vecht in Oud-Zuilen? Neemt u dan contact op met de recherche in Maarssen via 0800-6070. U kunt ook melding doen via www.politie.nl.

Reacties

Cookieinstellingen