Onderzoeksteam: ‘TivoliVredenburg is gemeentezaak’

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Het Onderzoeks- en Adviesteam TivoliVredenburg (OAT) heeft donderdag aan de gemeente Utrecht het advies gegegeven te investeren in het verliesgevende muziekpaleis TivoliVredenburg. Dat meldt De Telegraaf.

Het OAT toog, onder leiding van de Amsterdamse oud-cultuurwethouder Carolien Gehrels, aan het werk toen in het najaar van 2015 bleek dat de exploitatie van het muziekpaleis was uitgelopen op een financiële flop. De gemeente Utrecht moet investeren in het verliesgevende muziekpaleis TivoliVredenburg, aldus de commissie. Het gebouw en de uitstraling daarvan zijn uniek en zelfs wereldwijd zijn er nauwelijks vergelijkbare complexen te vinden.

Streep eronder

Het is daarom het beste om een streep te zetten onder alle problemen uit het verleden en ervoor te zorgen dat TivoliVredenburg vanaf 2020 zelfstandig kan draaien, zoals elke andere culturele instelling in Utrecht. Volgens de commissie heeft elke culturele instelling zeker tien jaar nodig om tot volle bloei te komen.

Adviezen

De commissie adviseert de gemeente de huur structureel te verlagen met 1,7 miljoen per jaar. Ook acht het OAT de gemeente verantwoordelijk voor de ruim honderd bouwfouten, waaronder de geluidslekken in verschillende zalen, die na de oplevering zijn ontdekt.  Utrecht moet die kosten betalen. De gemeente moet daarnaast tot 2020 nog eens in totaal tussen de 5 en 10 miljoen euro in het muziekpaleis stoppen, om TivoliVredenburg de kans te geven zichzelf te ontwikkelen. “Utrecht groeit en bloeit en sneller dan voorzien”, stelt de commissie. “TivoliVredenburg hoort daarbij als ‘palazzo pubblico’. Het is een plek waar mensen gelukkiger zijn.” De gemeente bespreekt deze maand de adviezen.

Bron: detelegraaf.nl

Cookieinstellingen