Utrecht in de bres voor mensenrechten-verdedigers

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT –¬† Shelter City, een landelijk initiatief van Justice&Peace Nederland, Nederlandse steden en het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft tot doel mensenrechtenverdedigers te beschermen. De eerste Shelter City gast van Utrecht heet Nkosilathi Emmanuel Moyo (27).

Moyo is woensdag aangekomen in Utrecht. Gisteren werd hij officieel in het Stadhuis ontvangen door wethouder Margriet Jongerius en vertegenwoordigers van de gemeenteraad. Hij zet zich in voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden in Zimbabwe. Hij heeft onder andere een jongerenorganisatie opgericht, die training en begeleiding biedt aan jonge leiders met diverse politieke achtergronden. Zijn werk en kritische uitspraken over het regeringsbeleid hebben hem in grote problemen gebracht met de plaatselijke overheid. Moyo is voor een periode van drie maanden in Utrecht om op adem te komen, trainingen te volgen en rustig te kunnen werken.

Vierde stad

Als Shelter City biedt Utrecht een jaar lang tijdelijke opvang aan internationale mensenrechten-verdedigers. Utrecht is na Den Haag, Middelburg en Nijmegen de vierde Nederlandse Shelter City. Het Utrechtse initiatief is een samenwerking tussen de gemeente, Justice&Peace, het ministerie van Buitenlandse Zaken, woningbouwcorporatie Mitros, de Universiteit Utrecht, Peace Brigades International en het UAF. De Utrechtse Mensenrechtencoalitie is nauw betrokken bij de invulling van het programma.

Programma eerste week

21 april: Openingsspeech van het Vrijheidscollege, 20.00 uur, Stadhuis Utrecht.
23 april: Aanwezigheid en korte speech in het Utrechts Mensenrechtencafé, 16.30 uur, Parnassos, Utrecht.

Voor meer informatie over zijn programma gedurende de drie maanden kunt u contact opnemen met Peace Brigades International, [email protected]

Reacties