Romeins vrachtschip 'De Meern 1' terug naar Leidsche Rijn

04 mrt 2015, 14:48 Stadsnieuws
unknown 1
Mike Bink, DOMunder


UTRECHT - Het in 1997 bij toeval ontdekte Romeinse vrachtschip 'De Meern 1' komt - na een verblijf van ruim tien jaar in Lelystad - weer terug in Leidsche Rijn.
'De Meern 1' is in 2003 naar Lelystad gebracht voor conservatie in het maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het water in het hout is daarbij geleidelijk vervangen door polyethyleenglycol, een kunstwas die op kaarsvet lijkt. Het 25 meter lange schip is uniek; het wijkt af van de meeste andere gevonden Romeinse vrachtschepen. Zo is het opvallend smal en heeft het een fraai omhoog lopende achtersteven waardoor het uiterst wendbaar was. 'De Meern 1' had een kajuit, met een keukentje en een klein slaapvertrek. In dat laatste zijn meubels, gereedschappen en persoonlijke eigendommen van de opvarenden teruggevonden.
Daaruit blijkt dat het schip met alles erop en eraan als gevolg van een ongeluk is vergaan. Het is een unieke tijdscapsule die veel vertelt over het dagelijks leven op een binnenvaartschip in de bloeitijd van het Romeinse Rijk. Leidsche Rijn is een van de belangrijkste vindplaatsen van schepen uit de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. De Meern 1 is gebouwd rond 150 na Chr. en tot het jaar 200 in gebruik gebleven. Dit soort schepen werden dus veel langer gebruikt dan tot dan toe werd aangenomen. Mogelijk werden dit soort schepen gebruikt door ingenieurs en bouwlieden van het Romeinse leger.
Permanent pronkstuk
Het schip wordt in de permanente tentoonstelling het pronkstuk in het paviljoen van Castellum Hoge Woerd. 'De Meern 1' wordt met de bijbehorende vondsten op een rivier van glas geplaatst. Zo kan de bezoeker een beter beeld krijgen van het leven aan boord van dit soort schepen uit de Romeinse tijd. Voor de plaatsing van het schip is de wand met de entree van het paviljoen open gelaten: pas nadat het schip op zijn definitieve plek is gezet, kan het gebouw worden afgebouwd.
In Leidsche Rijn verrijzen langzaam maar zeker de imposante muren van het eigentijdse fort Castellum Hoge Woerd, dat in september 2015 officieel open gaat. Uniek is dat het Castellum wordt gebouwd bovenop een archeologisch rijksmonument: de resten van het oorspronkelijke Romeinse fort. Ook de combinatie van theater, horeca en museale en educatieve programma’s in het teken van archeologie en duurzaamheid, is uniek. U kunt de bouw volgen op Facebook.