Eerste watervrije hockeyveld op sportpark Nieuw-Welgelegen

13 sep , 17:49 Sport
watervrij hockeyveld
Op sportpark Nieuw-Welgelegen in Transwijk-Noord is het eerste watervrije hockeyveld in Utrecht klaar voor gebruik. Dit type kunstgrasveld is het eerste binnen de gemeente Utrecht en het tiende veld in Nederland. Door de nieuwe technologie heeft het veld wel de speeleigenschappen van een waterveld, maar wordt er duurzamer omgegaan met (drink)water.
Een waterveld wordt voor iedere wedstrijd besproeid met tussen de 6.000 en 8.000 liter water om de speelkwaliteit te verbeteren. Dat hoeft bij het nieuwe kunstgrasveld niet meer. Dat komt doordat de kunstgrasvezels van de mat in lusjes zijn geweven, waardoor de bal soepel doorrolt en niet afremt, zoals wel het geval is op de losse sprieten van de vezels van een natuurgrasveld als er geen water op gespoten is. Hierdoor blijft de balsnelheid hoog en behouden de spelers de precisie. 
Eva Oosters, wethouder Sport: “Met dit watervrije hockeyveld zetten we een mooie stap naar een duurzamer Utrecht. We laten zien dat we innovatieve oplossingen omarmen zonder in te leveren op kwaliteit. Ik ben trots dat Utrecht hiermee een van de koplopers is. Sport en bewegen dragen bij aan een gezonde en leefbare stad, maar ook op dit vlak moeten we kijken hoe we bijdragen aan het zijn van een duurzame stad die zuinig omgaat met haar drinkwater. Het ombouwen van watervelden naar watervrije kunstgrasvelden is een goede nieuwe manier om water te besparen.” Het watervrije kunstgrasveld is het tiende veld in Nederland en onderdeel van een landelijke pilot. De resultaten van deze pilot worden door de hockeybond twee jaar gemonitord. Als de uitkomsten positief zijn, worden watervrije kunstgrasvelden toegevoegd aan de sportproductenlijst van NOC*NSF en kan het vaker toegepast worden.