Primeur voor studenten Universiteit Utrecht: de digitale toetszaal

16 mrt 2015, 14:31 Onderwijs & Wetenschap
800 ivarpel digitaletoets250studenten 007 a3
Dan Zwartz



UTRECHT - Morgen, 17 maart, wordt om 9.30 uur officieel de digitale toetszaal geopend door Rector Magnificus Bert van der Zwaan in de Gammazaal van het Educatorium aan de Leuvenlaan 19. Een primeur in Nederland.

Een digitale toetsvoorziening bestaande uit maximaal 300 Chromebooks. Een plek waar studenten in grote groepen gelijktijdig veilig en betrouwbaar digitaal toetsen kunnen maken. Een ruimte die bovendien beschikbaar blijft voor andere doeleinden, zoals het afnemen van schriftelijke toetsen. Want de Chromebooks, die een hoge accuduur hebben en dus geen extra stroomvoorziening vragen, kunnen eenvoudig en snel in de zaal worden geplaatst en na de toets weer worden verwijderd. Ook een extra netwerk is niet nodig doordat er gebruik wordt gemaakt van een betrouwbare en specifieke Wifi-verbinding. Ziehier in het kort samengevat: de digitale toetszaal, een voor Nederland vooralsnog unieke voorziening voor studenten.

Pilots

De grootschalige digitale toetsen kunnen vanaf morgen worden afgenomen in de Alfa-, Beta- en Gammazaal van het Educatorium. Tot de zomer doen de faculteiten Bèta, Diergeneeskunde, REBO, Sociale Wetenschappen en UMCU pilots met het digitaliseren en/of online afnemen van toetsen in de digitale toetszaal. Vanaf september kunnen alle faculteiten gebruikmaken van de digitale toetssoftware en de toetsvoorziening. Deze flexibele totaaloplossing voor digitaal toetsen past bij de continue inspanning op het gebied van innovatie en kwaliteitsverbetering in het onderwijs aan de universiteit. Bij gebleken succes kan makkelijk worden uitgebreid naar andere zalen.

Meerwaarde

Rector magnificus Bert van der Zwaan is overtuigd van de meerwaarde van digitaal toetsen: "Enerzijds draagt het bij aan de onderwijskwaliteit doordat de toetskwaliteit gemakkelijker kan worden verhoogd en diverser gemaakt, en het draagt bij aan meer tijd- en plaatsonafhankelijk toetsen. Anderzijds is het voor de organisatie efficiënter, het draagt bij aan docentprofessionalisering en het verlagen van de werkdruk. Ook past het bij wat we de student van vandaag en morgen willen kunnen bieden."

Foto: Ivar Pel