Een andere kijk op 'de mens'

30 jan 2016, 00:47 Onderwijs & Wetenschap
man 845847 1280
CC0 Public Domain
UTRECHT - Ons mens- en wereldbeeld is voortdurend aan verandering onderhevig. Studium Generale organiseert in samenwerking met het departement Filosofie en Religiewetenschap en studievereniging FUF in Filosofisch Café 'Leven voorbij de genen', een lezing waarin prof.dr. Jos de Mul een alternatieve zienswijze op 'de mens' introduceert.
De biologie heeft grote invloed op het mensbeeld. Naoverheerste een visie waarin al wat leefde gezien werd als uitkomst van evolutionaire processen. Bioloogbracht de mens terug tot een voertuig van zelfzuchtige genen.reduceert de essentie van de mens tot processen in het brein. Komen we zo dichter bij een antwoord op wat de mens is? Volgens filosoofzijn zulke reductionistische benaderingen van de mens problematisch. Niet alleen worden daarin typisch menselijke eigenschappen 'wegverklaard', maar ze impliceren ook een nihilistische moraal. Oxford bioloogstelt een alternatieve benadering van het leven voor. De Mul reflecteert hierop en laat zien dat deze meer recht doet aan de veelzijdigheid van het menselijk leven.
792px jos de mul
Naast deze benadering komen ook de fundamenten van de filosofie aan de orde. Met vragen als: Als kennis steeds in beweging is, hoe maak je dan keuzes voor de lange termijn? Om verantwoorde beslissingen te maken, hebben we weldenkende mensen nodig. Met filosofische vaardigheden kun je dus niet vroeg genoeg beginnen. Maar start je dan al op de basisschool met Plato en Kant?
Prof.dr. Jos de Mulis hoogleraar 'Filosofische antropologie en haar geschiedenis' aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoofd van de sectie ‘Filosofie van Mens en Cultuur’ aldaar. De afgelopen jaren was hij o.a. gasthoogleraar aan de University of Michigan (Ann Arbor) en Fudan University (Shanghai).
Filsofisch Café | Locatie:Hofman Café | Datum:dinsdag 9 februari 2016 | Tijd:20.15 - 22.00 uur | Toegang:gratis, aanmelden is niet nodig
Bron: SG.uu.nl