Boekpresentatie en panelgesprek koloniale verleden van Universiteit Utrecht

Foto: UU

Medio oktober verschijnt het boek ‘Universiteit Utrecht en koloniale kennis: bestuderen, bemeten en beleren sinds 1636’ van Henk van Rinsum. Naar aanleiding hiervan organiseert de Stuurgroep over Slavernijverleden en Kolonialisme een boekpresentatie en panelgesprek op maandagavond 30 oktober in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Henk van Rinsum geeft in zijn boek een overzicht van het koloniale verleden van de Universiteit Utrecht vanaf de stichting in 1636. Hij beschrijft de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis over de koloniën. Daarnaast laat hij zien hoe de kennis verworven in de kolonie ook heeft bijgedragen aan de wetenschapsontwikkeling aan de eigen universiteit, met name aan het eind van de negentiende eeuw. De rode draad in het boek is het idee van Westerse superioriteit op het terrein van kennisverwerving en kennisoverdracht. Voor de Universiteit Utrecht is het boek belangrijk vanwege de discussie over de doorwerking van het koloniale verleden in de hedendaagse universiteit.
Henk van Rinsum, antropoloog en historicus, is jarenlang werkzaam geweest in de universitaire ontwikkelingssamenwerking van de Universiteit Utrecht.

Panelgesprek
Na de boekpresentatie gaat een panel met elkaar én met de zaal in gesprek over het universitaire koloniale verleden en de actuele gevolgen daarvan. Het panel bestaat onder andere uit Patricia Schor (postdoc aan de VUA, zij promoveerde aan de Universiteit Utrecht op postkoloniale literatuur en theorie over het Portugese kolonialisme), Bruce Mutsvairo (hoogleraar Media, Politics & Global South en lid van de stuurgroep over Slavernijverleden en Kolonialisme), Henk Kummeling (rector magnificus) en auteur Henk van Rinsum.

Cookieinstellingen