Berlijnplein krijgt schoolgebouw, sporthal en dakterras ineen

Foto: gemeente Utrecht

Eind 2022 staat er aan het Berlijnplein een van de grootste scholen van Utrecht, Academie TIEN en een grote wedstrijdsporthal. Op het dak komt een openbaar groen plein voor alle bewoners uit de buurt.

Het gebouw komt vlakbij de Pathé bioscoop. De school krijgt een ingang aan het Berlijnplein. Met veel glas, erkers, een open indeling en een openbaar plein op het dak wordt het een toegankelijk en uitnodigend gebouw.
Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwd en is aardgasvrij. Er komen zonnepanelen op het dak, energiezuinige installaties en het gebouw krijgt stadsverwarming. Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is gemaakt door Wiersema Architecten & de Architekten CIE.
Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw past bij het onderwijsconcept van Academie TIEN: leren met lef. Het is een openbare, brede school voor mavo, havo en vwo met 1.600 leerlingen en is onderdeel van NUOVO Scholengroep. Het gebouw bestaat straks uit 9 ‘thuisunits’. Elke thuisunit is een werkruimte voor 180 leerlingen aan de centrale hal. De centrale hal is het hart van het gebouw: met een lunchcaf√©, open en veel daglicht.
In de sporthal kan bijna iedere wedstrijdpsort op NOC*NSF-niveau gespeeld worden. Overdag gebruiken de leerlingen van Academie TIEN de hal voor hu gymlessen. De sporthal heeft een eigen toegang via het centrale plein. ’s Avonds en in het weekend is deze te huren via de gemeente Utrecht.
Op het dak van de sporthal komt een groot openbaar plein met veel groen zitjes, een kas en een hardloopbaan van precies 100 meter. Het plein is beschikbaar voor de hele buurt, ook de leerlingen van Academie TIEN maken hiervan gebruik.

Reacties