Crowdsimulatie-software van Geraerts maakt inrichting anderhalvemetersamenleving zichtbaar

Foto: Universiteit Utrecht

Informaticus Roland Geraerts van de Universiteit Utrecht heeft samen met startup uCrowds zijn crowdsimulatie-software aangepast voor de anderhalvemeter-samenleving. De software maakt zichtbaar wat het effect van social distancing is op het gebruik en de inrichting van diverse locaties.

Geraerts heeft al projecten opgestart in opdracht van de Gemeente Utrecht, de Politie en het Utrecht Science Park. De Faculteit Bètawetenschappen heeft extra geïnvesteerd in een half jaar lang onderzoek naar de wiskundige modellen achter mobiliteit en social distancing.
Heel Nederland probeert te wennen aan de anderhalvemetersamenleving: caféhouders tekenen hun nieuwe terrasinrichting uit, winkels laten een maximaal aantal klanten binnen, bedrijven werken aan eenrichtingsverkeer binnen kantoorgebouwen. De software van Geraerts kan voor dit soort locaties goed laten zien wat het effect is van social distancing. “De gemeente hoopt bijvoorbeeld deze simulaties te kunnen gebruiken om samen met bedrijven gefundeerd te onderzoeken hoe ze hun locatie goed kunnen inrichten en wat de maximale veilige capaciteit van het aantal bezoekers is.”
De simulaties van Geraerts maken nog meer indruk als je kijkt naar locaties die normaal gesproken een grote doorloop aan bezoekers hebben. Zo wordt pijnlijk duidelijk dat de capaciteit van stations drastisch omlaag moet.
Een maandagochtendspits op Utrecht Centraal zoals voor de coronacrisis gebruikelijk was, loopt met social distancing helemaal vast. “Je ziet dat er eigenlijk maar capaciteit is voor twintig procent van de mensen. Dit zal het nieuwe normaal worden”, vertelde Geraerts recent aan Nieuwsuur externe link.
Geraerts werkte al vaker aan de ruimtelijke inrichting rondom grote evenementen of nieuwe locaties. Zo liet hij ‘virtuele bolletjes’ rondlopen om publieksstromen te voorspellen bij de etappes van de Vuelta die in 2020 in Nederland zouden plaatsvinden. Ook werkte hij eerder dit jaar samen met de Politie en de Gemeente Rotterdam aan crowdsimulatie rondom het Eurovisie Songfestival. Beide evenementen zijn uitgesteld vanwege de coronacrisis, maar zullen naar verwachting op een later tijdstip alsnog plaatsvinden – uiteraard met de geleerde lessen uit de crowdsimulaties van Geraerts.

Cookieinstellingen