HU-studenten stellen vervoer over water voor

Foto: pixabay

De regio Utrecht worstelt al een poos met de vraag hoe de mobiliteit in het midden van het land beter kan. HU-studenten wonnen met hun idee ‘The Canal Proud’ de publieksprijs. Dat meldt het HU-blad Trajectum.

De regio Utrecht worstelt al een poos met de vraag hoe de mobiliteit in het midden van het land beter kan. Een vraagstuk dat steeds prangender wordt, omdat er de komende jaren steeds meer bewoners en bedrijven naar Utrecht komen. De Utrecht Challenge Alliantie heeft daarom de hulp van onder meer HU-studenten ingeroepen om hierover na te denken.
Tijdens deze zogeheten Utrecht Mobility Challenge werkten HU-studenten samen met mbo-studenten van het ROC Midden Nederland en studenten van Universiteit Utrecht. Ook gemeente Utrecht, Economic Board, provincie Utrecht, Sweco en Rijkswaterstaat waren bij het project betrokken.
Met het idee The Canal Proud hebben de HU-studenten de publieksprijs gewonnen. Veel ideeën kwamen voort uit het idee van een verandering in mentaliteit, dat mensen minder tussen 8.00 en 9.00 uur ’s ochtends zouden moeten reizen. De HU-studenten kozen ervoor om dat gegeven juist wel te accepteren en praktischere oplossing te bedenken.
Ze pakten de kaart van Utrecht erbij en kwamen direct op het idee om meer gebruik te maken van het water. Veel mensen moeten dagelijks van Utrecht Centraal naar De Uithof. Als je dan naar de route kijkt die de bus nu rijdt, dan zie je dat die helemaal tot Amelisweerd langs het water gaat. Dat water wordt nu nog helemaal niet gebruikt voor personenvervoer.
Het vier dagen durende project is inmiddels afgelopen, maar daarmee is het mobiliteitsvraagstuk in Utrecht nog niet opgelost. In het voorjaar van 2020 komen er weer groepen bijeen om de concepten verder uit te werken. Nu ging het vooral nog om het bedenken van een creatief idee, maar we hebben verder nog geen tijd gehad om het ook daadwerkelijk uit te werken. Hoe zo’n boot voor personenvervoer op water eruit moet komen te zien is nu nog niet duidelijk.

Reacties