Move Utrecht viert feest met haar 150e project

Foto: Move

In 10 jaar hebben bijna 4000 Utrechtse kinderen en 750 studenten hun buurt een boost gegeven. Voor het 150e project gaan leerlingen van groep 8 van de Mattheusschool in Utrecht en studievereniging Versatile samen een mini-Domtoren maken voor Overvecht. Op woensdag 6 maart van 10.00 – 13.30 steken zij samen de handen uit de mouwen om dit D.O.M. (‘Domtoren – Overvecht – Mattheusschool’) project te verwezenlijken.

De KSU Mattheusschool doet mee aan een project van Stichting Move. Move laat kinderen uit minder bedeelde wijken ontdekken welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij door deze kinderen te koppelen aan studenten. De kinderen van KSU Mattheusschool zijn gekoppeld aan studenten van studievereniging Versatile. In een kortlopend project leren de studenten en de basisschoolleerlingen elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. De studenten helpen hen hun plannen te verwezenlijken. De ideeën en talenten van de kinderen staan hierbij altijd voorop.
Nadat de leerlingen van de Mattheusschool het thema ‘Kunst en Cultuur’ hadden gekozen, gingen zij samen met de studenten van Versatile op zoek naar een creatieve en originele manier om Overvecht op te fleuren. Door middel van interviews met buurtbewoners zijn de leerlingen op het idee gekomen om een miniatuurversie van de Domtoren te ontwerpen en te maken. Zo is uiteindelijk het D.O.M.-project ontstaan met als doel om de Domtoren, Overvecht en de Mattheusschool met elkaar te verbinden. Aangezien de kinderen het belangrijk vinden om het milieu en hun eigen creativiteit bij het kunstwerk te betrekken, wordt de Domtoren van resthout gemaakt en versierd met o.a. verf en knopen. Uiteindelijk wordt de toren 20 maart feestelijk onthuld en kan de hele buurt de toren komen bewonderen! Aangezien dit het 150e project is, wordt er een extra groot feest van gemaakt.
De afgelopen maanden zijn de leerlingen ontzettend druk geweest met het ontwerpen van hun Domtoren en nu is het eindelijk zo ver: samen met de studenten en kunstenaar Jasper Willem De Boer (website: http://www.jasperwillemdeboer.nl/) gaan de leerlingen op woensdag 6 maart van 10:00 – 13:00 aan de slag om een 2-meter hoge Domtoren te maken aan de hand van hun ontwerptekeningen. De domtoren wordt in samenwerking met de Utrechtse culturele vrijhaven ‘De Nijverheid’ gemaakt. 
Stichting Move is in 2009 opgericht door studenten en inmiddels actief in tien grote studentensteden waar jaarlijks in totaal zo’n 100 projecten op basisscholen worden uitgevoerd. Move startte onlangs haar eerste projecten op het vmbo binnen het project Move Your World. Move ontvangt financiële ondersteuning van onder andere de VriendenLoterij, het Oranje Fonds, Fonds 1818, Stichting Kinderpostzegels, Gieskes-Strijbis Fonds, Fonds 21, Rabobank, Stichting Dioraphte en Sofronie Foundation.

Cookieinstellingen