UMC Utrecht blij met state of the art CT-scanner

Foto: UMC Utrecht-Facebook

UTRECHT – Sinds de installatie van de nieuwe Philips CT-scanner in het Utrechtse ziekenhuis in januari heeft prof.dr. Tim Leiner van de afdeling van het UMC Utrecht meer dan duizend CT-scans gemaakt. Leiner is enthousiast over zijn ervaringen met deze state of the art nieuwkomer.

UMC Utrecht
Foto UMC Utrecht

Leiner: “In al die gevallen beschikten we over méér informatie dan bij gewone scans. In 20 procent van de gevallen hebben we de diagnose kunnen bijstellen, zonder extra scans te hoeven maken.” Volgens Leiner is dat om meer redenen gunstig. “We hoeven bij die patiënten dus niet opnieuw contrastvloeistof in te spuiten en ze aan röntgenstralen bloot te stellen. Die zijn beide voor de patiënt belastend. Daarnaast kun je als arts sneller je diagnose stellen en tot slot maak je minder kosten.”

Bloedprop

“Met behulp van spectrale informatie kan bijvoorbeeld een bloedprop beter herkend worden, de doorbloeding van organen afgeleid worden en kan informatie verkregen worden over de weefselsamenstelling van een gezwel. Verder kan er ook veel extra informatie worden verkregen over de algemene conditie van een patiënt zoals bijvoorbeeld de botdichtheid”, aldus  Leiner.

Het Utrechtse ziekenhuis is het eerste ter wereld waar het nieuwe apparaat van Philips, de IQon Spectrale CT, werd geplaatst. Een CT (computer tomografie) scanner maakt een groot aantal röntgenfoto’s om een 3D-beeld van het menselijk lichaam te krijgen.

Bron: Eindhovens Dagblad/ed.nl/umcutrecht.nl

Cookieinstellingen