Zeer schone diesel is geen utopie meer

UTRECHT – Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn erin geslaagd om katalysatoren te synthetiseren met een ongekende precisie, op de schaal van nanometers. Deze katalysatoren kunnen worden toegepast om zeer schone diesel te produceren vanuit duurzamere grondstoffen. 

Deze schone diesel geeft minder uitstoot van fijnstof en kan bijvoorbeeld worden gebruikt in bussen die rijden in dichtbevolkte gebieden. Dat schrijven de onderzoekers in een publicatie die vandaag verschijnt in Nature. “Daar komt nog bij dat deze methode om nieuwe katalysatoren te maken vrij eenvoudig is op te schalen voor industrieel gebruik,” aldus prof. Krijn de Jong (Scheikunde). “We verwachten dat dit in de katalyse een grote rol gaat spelen.”

Ongekende precisie
Deze nieuwe katalysatoren kunnen met name hun nut bewijzen door grote moleculen uit biomassa of uit aardgas om te zetten. De precisie is ongekend, aldus De Jong. “We konden hier tot voor kort alleen van dromen: katalysatoren maken met een nauwkeurigheid waarvan we dachten dat deze alleen was weggelegd voor het maken van een horloge op millimeterschaal.”

Reacties

Cookieinstellingen