Inzet voor herstel kleine landschapselementen

Foto: NMU

Kleine landschapselementen, zoals houtsingels, geriefbosjes en boomgroepen, waren een essentieel onderdeel van het karakteristieke Utrechtse landschap. De Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht zetten zich de komende jaren in om dit karakteristieke Utrechtse landschap te herstellen met een Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen. Inwoners, grondbezitters, ambtenaren, agrariërs en groene vrijwilligers zijn welkom op de startbijeenkomst op donderdag 2 november in Boerderij De Weide Blik bij Driebergen.

Op donderdag 2 november vanaf 13:30 lanceren de twee natuur- en milieuorganisaties het Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen, tijdens een startbijeenkomst in Boerderij De Weide Blik bij Driebergen. Tijdens dit evenement delen ze inspiratie, bekijken ze landschapselementen rondom de boerderij en gaan ze in gesprek over de voordelen en mogelijkheden van een divers landschap. Naast Hein Pasman van Landschap Erfgoed Utrecht komt ook schrijver Kenneth Rijsdijk (bekend van zijn boek ‘Heg: een behaaglijk landschap voor mens en natuur’) een praatje houden. Dit evenement is de eerste in een reeks waarin Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht informatie en inspiratie over landschapselementen delen.

Verlies landschapselementen
Kleine Landschapselementen zoals houtsingels, geriefbosjes en boomgroepen, waren een essentieel onderdeel van het karakteristieke Utrechtse landschap. Eeuwenlang was dit landschap intact. Tot een eeuw geleden. In 1900 bestond er nog 450.000 kilometer aan landschapselementen in Nederland. De laatste eeuw hebben we volgens schattingen bijna 60% van deze landschapselementen verloren, vooral door ruilverkaveling, schaalvergroting van de agrarische bedrijven en verstedelijking. Deze ontwikkelingen veranderden hoe de provincie Utrecht eruitzag, aanzienlijk.

Belang traditioneel landschap
Het traditionele Utrechtse landschap vol kleine landschapselementen was niet alleen mooi, levendig en gevarieerd. Kleine landschapselementen bieden ook veel ecologische voordelen: de bevordering van biodiversiteit, opslag van CO2 en water, vermindering van hittestress en fijnstof en een verbetering van het dierenwelzijn. Het verdwijnen van vertrouwde landschapselementen heeft daarnaast emotionele gevolgen. Sinds 2016 is hier een woord voor: landschapspijn, een gevoel van heimwee naar een landschap dat niet langer bestaat.

Meer informatie
Geïnteresseerden kunnen zich via dit formulier opgeven voor de startbijeenkomst op donderdag 2 november. Het evenement is voornamelijk interessant voor mensen die land beschikbaar hebben waar ze eventueel landschapselementen op willen plaatsen, of mensen die meer willen weten over hoe ze deze praktisch kunnen aanleggen. Het evenement is ook erg relevant voor overheden, zoals waterschappen, provincie en gemeentes. De middag is gratis toegankelijk, maar er is beperkte plek beschikbaar.

Cookieinstellingen