Gemeente kiest voor uitklimmatten voor amfibieën

Foto: Marc Pascual via pixabay

Als er maatregelen genomen moeten worden voor amfibieën die in kolken terecht zijn gekomen, dan kiest de gemeente voor uitklimmatten en niet voor fijnmazige roosters. Dat schrijft het college in een brief over amfibievriendelijke kolken.

Amfibieën komen regelmatig in kolken terecht waar ze niet meer uit kunnen klimmen en daardoor overlijden. De gemeente Utrecht heeft circa 89.000 kolken in beheer waarvan er circa 150 kolken een amfibietrap hebben en circa 440 kolken zijn voorzien van gaas om te voorkomen dat amfibieën erin vallen. De gemeente ziet echter het plaatsen van gaas als een tijdelijke oplossing, die niet de voorkeur heeft omdat blad en ander afval blijft hangen voor het gaas.
De gemeente treft nu maatregelen in kolken op locaties waar amfibieën worden aangetroffen. Deze locaties zijn bij de gemeente bekend op basis van meldingen van bewoners en natuurvrijwilligers en waarnemingen van de aannemer die jaarlijks de kolken reinigt. Vervolgens bezoeken ecologen de gemelde locaties en beoordelen ze of er maatregelen aan de kolken nodig zijn om te voorkomen dat nog meer amfibieën in de kolken terecht komen.
Dit jaar zijn bij een inspectieronde in Lunetten in 400 van de 900 kolken amfibieën aangetroffen en uit de kolken gehaald. Het aantal amfibieën wat in kolken terecht komt is hiermee groter dan de gemeente tot nu toe dacht. Daarom gaat de gemeente bekijken welke aanvullende maatregelen er nodig zijn.
Als er maatregelen genomen worden kiest de gemeente voor uitklimmatten en niet voor preventieve maatregelen, zoals fijnmazige roosters, omdat deze de regenwater-afvoerdende werking van de kolk vermindert. Uit onderzoek naar verschillende uitklimvoorzieningen in opdracht van RAVON is gebleken dat ruim de helft van de amfibieën met behulp van een uitklimmat de kolk uitklimt.
Een kolk met uitklimmat is ongeveer 20 euro duurder dan een kolk zonder. Het standaardiseren van amfibievriendelijke kolken kost de gemeente naar schatting ongeveer 1,8 miljoen euro. Als de gemeente alle bestaande kolken de komende 70 jaar vervangt komt dit neer op 26.000 euro per jaar. Bij nieuwbouw zijn de extra kosten voor uitklimmatten voor de ontwikkelaar, vindt de gemeente.
Daarnaast kijkt de gemeente naar het plaatsen van uitklimmatten in bestaande kolken op locaties waar men veel amfibieën verwacht. Het plaatsen van uitklimmaten in bestaande kolken kost naar schatting ongeveer 50 euro per kolk. De gemeente onderzoekt nog op welke manier deze maatregelen genomen kunnen worden en hoeveel dat gaat kosten.

Cookieinstellingen