Sterke stijging aantal fietsdiefstallen

Foto:

Het aantal fietsdiefstallen is in Utrecht in 2022 met ruim 35 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Van 3034 aangiften in 2021 naar 4101 in 2022. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de gemeenteraad.

Deze stijging kom na een jarenlange daling sinds 2013. Uit de cijfers blijkt dat de meeste fietsen in 2022 werden gestolen in het centrum. Het aantal fietsdiefstallen is het hoogst in de Binnenstad (1053 fietsdiefstallen in 2022). Buiten de binnenstad concentreert het aantal fietsdiefstallen zich vaak vooral rondom de stations en drukke winkelstraten met openbare gelegenheden.
Volgens de politie waren het bij fietsdiefstallen eerder met name gelegenheidsdieven, tegenwoordig zijn het steeds meer professionele daders en dadergroepen die zich bezig houden met fietsdiefstallen. Het gaat om mobiele bendes die zich snel en vaak landelijk verplaatsen, vermogensdelicten plegen zoals e-bikediefstal en hiervoor speciaal gereedschap hebben. De fietsen worden voorzien van valse framenummers en verkocht in het buitenland.
Het college adviseert bewoners om twee sloten te gebruiken. En het is belangrijk fietsen aan iets vast te zetten. Ook adviseert het college om gebruik te maken van bewaakte stallingen.

Reacties

Cookieinstellingen