Fors minder inbraken in Utrechtse woningen en schuren

Foto: bgs digital creator via pixabay

Tot en met april zijn er dit jaar in Utrecht 986 woninginbraken geweest. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit aantal afgenomen met 12,7%. Ook het aantal schuurinbraken daalde in Utrecht, van 256 inbraken in 2019 naar 217 dit jaar (-15,2%). Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Het aantal woninginbraken in de provincie Utrecht laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor woningeigenaren en huurders. In de periode januari tot en met april 2019 waren er in totaal 1.129 woninginbraken in Utrecht. Dit jaar is dit aantal – in dezelfde periode – beduidend lager (12,7% minder); met 986 woninginbraken. 
Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zoveel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen.
Ondanks de coronacrisis lijken inbrekers niet stil te zitten. Het lijkt er zelfs op dat ze juist uitwijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is landelijk sprake van een stijging van 24% van geregistreerde schuurinbraken in de maand april.
Ondanks de landelijke trend van schuurinbraken, die een piek laat zien in april, is het aantal Utrechtse inbraken in schuren onveranderd gebleven in deze maand. In zowel april 2019 en april 2020 werd er precies 61 keer ingebroken in Utrechtse schuren, garages en kelderboxen. Over de gehele periode (januari tot en met april) daalde het aantal schuurinbraken in Utrecht zelfs.

Reacties