Gemeente Utrecht start onderzoek naar budgethouders in zaak zorgaanbieder Dolia

Foto: Mario Gibbels

De gemeente start een bestuursrechtelijk onderzoek naar de rol van 47 mensen die in het afgelopen jaar een persoonsgebonden budget (PGB) hebben gekregen bij de Utrechtse zorgaanbieder Dolia.

Dit gebeurt naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland vandaag in het strafrechtelijk onderzoek naar deze aanbieder. De rechtbank heeft straffen opgelegd die variëren van 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf voor de twee hoofdverdachten tot 3,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf voor de medeverdachte. Ook mogen de hoofdverdachten zes jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen.  Op dit moment is nog niet duidelijk welke rol de budgethouders hebben gespeeld en wat de gevolgen voor hen zijn.
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de gemeente Utrecht hebben intensief samengewerkt in het onderzoek naar deze zorgaanbieder.
Grootschalige PGB fraude is een vorm van ondermijning: bedrijven, voorzieningen en instanties worden gebruikt voor illegale praktijken. De overheid treedt hier gezamenlijk tegen op want zorggeld moet ook daadwerkelijk aan zorg worden besteed.

Reacties