Mogelijk aanslag op 24 Oktoberplein in Utrecht

Foto: politie Utrecht

Maandagochtend 18 maart tussen 10.30 en 11.00 uur heeft op het 24 Oktoberplein in Utrecht een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen. Er lijkt sprake van één dader, deze is nog voortvluchtig.

Het schieten vond plaats in of bij de sneltram 24 op de kruising Beneluxlaan/ 24 Oktoberplein in Utrecht. De hulpdiensten zijn inmiddels ter plaatse en de politie is met man en macht op zoek naar de dader.
Vooralsnog wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s, waaronder ook de mogelijkheid van een terroristische aanslag.
De gemeente Utrecht adviseert inwoners van de stad binnen te blijven totdat er meer bekend is. Ze heeft een telefoonnummer ingesteld voor vragen: 030-2860000. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht verhoogd van 4 naar 5 tot in ieder geval 18.00 uur.

De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökman Tanis (geboren in Turkije) in verband met het incident vanmorgen aan het #24oktoberplein in Utrecht. Mensen worden verzocht hem niet zelf te benaderen maar direct met de opsporingstiplijn te bellen 0800-6070

Calamiteitenhospitaal is geopend
Naar aanleiding van het schietincident op maandagochtend in Utrecht is het Calamiteitenhospitaal bij het UMC Utrecht open gegaan. De eerste slachtoffers zijn daar inmiddels heengebracht.

Drie dodelijke slachtoffers
Burgemeester Van Zanen laat weten dat er drie dodelijke slachtoffers zijn en negen personen gewond, drie zijn er ernstig aan toe. Er wordt uitgegaan van een terroristisch motief. Er wordt niet uitgesloten dat er meerdere daders zijn.

Reacties