De gemeenteraad van Utrecht heeft de beleidsnota ‘Gezonde lucht voor iedereen’ vastgesteld, waarmee de stad belangrijke stappen zet richting betere luchtkwaliteit en gezondere inwoners. Het doel is om op termijn de strengere advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 2021 te halen.
Milieuzones en zero-emissiezones
Met deze beleidsnota zet Utrecht concrete stappen naar een uitstootvrije stad. Een belangrijk onderdeel is de uitbreiding en aanscherping van milieuzones en de introductie van zero-emissiezones. Milieuzones richten zich op het weren van de meest vervuilende voertuigen om de luchtkwaliteit te verbeteren, terwijl een zero-emissiezone volledig uitstootvrije voertuigen vereist.
-Milieuzone: Vanaf 2027 wordt de bestaande milieuzone voor dieselpersonenauto’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen uitgebreid naar heel Utrecht. Dit betekent dat voertuigen met een lagere emissieklasse de stad niet meer in mogen rijden. Als het aan de gemeente ligt, wordt de milieuzone na 2030 nog verder aangescherpt. Dan worden alleen nog alle personenauto’s toegelaten die voldoen aan de hoogste milieuklasse, emissieklasse Euro6. Maar die aanscherping kan pas worden ingevoerd zodra dat wettelijk mogelijk is.
-Zero-emissiezone (ZE-zone): In 2030 wordt de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s uitgebreid over de hele stad. In deze zones zijn alleen voertuigen toegestaan die geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals elektrische voertuigen.
Naast de uitbreiding van de zones omvat de beleidsnota aanvullende maatregelen:
-De gemeente breidt de voorlichtingscampagne uit over de schadelijke effecten van houtstook en streven naar een houtstookvrij Utrecht in 2030. Vanaf 2025 worden geen nieuwe rookkanalen meer toegestaan in nieuwbouwwoningen.
-Vanaf 2026 wordt strenger gecontroleerd op de uitstoot van stof door bouwwerkzaamheden, en er worden eisen gesteld aan het gebruik van uitstootvrij bouwmaterieel.
-In 2030 moeten alle brom- en snorfietsen uitstootvrij zijn, met een tussenstap in 2028 waarbij oudere modellen niet meer zijn toegestaan.
Wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos Vervoer): “Met deze nota leggen we de lat hoger om de gezondheid van Utrechters beter te beschermen. Luchtvervuiling heeft een enorme impact, van longklachten tot hart- en vaatziekten. Schone lucht is geen luxe, maar een noodzaak. De stappen die we nu nemen zijn ambitieus, maar essentieel om onze stad leefbaar en gezond te houden."
Utrecht legt de focus op de grootste lokale vervuilingsbronnen en zet daarnaast in op een eerlijke verdeling van de impact van maatregelen over de stad. Ook blijft Utrecht actief lobbyen op nationaal en Europees niveau om luchtvervuiling van buiten de stad te verminderen. Met de vaststelling van deze beleidsnota start de gemeente met het opstellen van een uitvoeringsprogramma om de maatregelen concreet vorm te geven.