Utrecht ontvangt Europese subsidie van 1,1 miljoen euro voor twee upcycle centra

29 aug , 10:59 mileu
recycle 29227 1280
De gemeente Utrecht ontvangt 1,1 miljoen euro Europese subsidie voor twee upcycle centra in Utrecht. In deze centra kunnen Utrechters terecht met spullen en materialen die geschikt zijn voor hergebruik. De twee upcycle centra komen naast afvalscheidingsstations. Het eerste upcycle centrum gaat naar verwachting eind dit jaar open bij het Hof van Cartesius.
Wethouder Susanne Schilderman (Circulaire Economie): “De manier waarop we nu omgaan met onze grondstoffen, is niet houdbaar. Daarom werken we als stad toe naar een volledig circulair Utrecht in 2050. Slim omgaan met afval, restmateriaal en herbruikbare spullen is cruciaal om dit te bereiken. Het is dus heel mooi dat er twee upcylce centra komen in onze stad, die ook kansen bieden voor opleiding en werkgelegenheid. Dankzij de Europese subsidie kunnen we nu samen met lokale ondernemers en partners nog meer materialen en huishoudelijke goederen hergebruiken en meer workshops en activiteiten organiseren voor mensen in de stad.”
De subsidie is een zogenoemde EFRO subsidie van het programma Kansen voor West II, een programma om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Naar verwachting opent het eerste upcycle centrum van 400m2 eind 2024 bij het Hof van Cartesius en het tweede van 800m2 m in 2026 nabij het afvalscheidingsstation Lunetten. De gemeente Utrecht werkt voor de upcycle centra samen met onder andere de Kringlopen, Buurman, Hof van Cartesius, Wij 3.0, Repaircafés en andere gemeenten in de regio die werken aan hergebruik van goederen.
De stad Utrecht wil in 2030 de helft aan nieuwe, niet-hernieuwbare grondstoffen gebruiken. Dat is een ambitieuze tussenstap op weg naar een volledige circulaire stad in 2050. De upcycle centra vormen een belangrijk onderdeel van de Beleidsnota Utrecht Circulair 2030. Met de Beleidsnota Utrecht Circulair 2030 werkt de gemeente toe naar circulair ondernemen, bouwen, inkopen en gebruik van reststromen. Utrechters konden 6 weken lang reageren op de beleidsnota. De reactietermijn is voorbij en de beleidsnota wordt binnenkort toegestuurd naar de gemeenteraad ter behandeling.