Utrecht versoepelt de regels voor zonnepanelen op monumenten

Foto: pixabay

De gemeente Utrecht versoepelt opnieuw de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op beschermde monumenten en op panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. De nieuwe regels geven eigenaren nog meer mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen.

“Met deze nieuwe regels vergroten we de mogelijkheden voor eigenaren van erfgoed om hun eigen energierekening te verlagen en een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Het is daarbij de kunst om de balans te vinden tussen het benutten van erfgoed voor de energietransitie, en het koesteren van de cultuurhistorische waarden. Met de nieuwe regels zoeken we daarin bewust de grenzen op”, aldus wethouder Erfgoed Rachel Streefland.

Verruiming voor het plaatsen van zonnepanelen 
In 2021 stelde de gemeente al nieuwe regels voor zonnepanelen op monumenten en gebouwen in beschermde stads- en dorpsgezichten vast. Deze regels zorgden ook al voor een verruiming voor de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Zo werd het mogelijk om, onder duidelijke voorwaarden, zonnepanelen te plaatsen die vanuit de openbare ruimte zichtbaar zijn. De nieuwe regels maken het plaatsen van zonnepanelen vanaf 1 januari 2024 nog ruimhartiger mogelijk. Zo gelden minder strikte voorwaarden om aan de achterzijde van gebouwen zonnepanelen te plaatsen, ook als de panelen wél in het zicht liggen. Ook hoeven zonnepanelen niet meer in één aangesloten vlak te worden gelegd, zoals eerder nog wel vereist was.
In combinatie met de nieuwe verordening Erfgoed, die geldt sinds mei 2023, is met de nieuwe regels bovendien nog minder vaak een vergunning nodig.

Cookieinstellingen