Utrecht reikt de 15.000e energiebox uit

Foto: gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht heeft de 15.000e energiebox uitgereikt. Deze box is gratis beschikbaar voor bewoners in Utrecht die in een huurhuis wonen of woningeigenaren die de energietoeslag ontvangen. In de energiebox zitten verschillende energiebesparende producten, zoals ledlampen, tochtstrips, een douchewekker en radiatorfolie. Met deze producten kunnen bewoners direct besparen op hun energierekening.

“Dit is een belangrijke mijlpaal in onze strijd tegen energiearmoede in Utrecht. De energiebox helpt niet alleen bij het besparen op de energiekosten, maar draagt ook bij aan het verbeteren van financiële stabiliteit”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk. “Samen met woningcorporaties, energiecoaches en andere partners werken we hard om energiearmoede aan te pakken en een duurzame toekomst voor alle Utrechters te creëren.”
Meer dan 80% van de huishoudens die gebruik maken van de energiebox zijn sociale huurders. Dit betekent dat deze hulp voornamelijk terechtkomt bij mensen met lagere inkomens, die vaak het meest kwetsbaar zijn voor energiearmoede. Door middel van de energiebox kan een bewoner jaarlijks gemiddeld €175 besparen op zijn of haar energierekening.
Om meer bekendheid te geven aan de energiebox worden er samen met woningcorporaties onder andere huis-aan-huisacties georganiseerd. Energiecoaches bezoeken bewoners en er worden klusteams ingezet om directe hulp te bieden bij eenvoudige aanpassingen, zoals het plaatsen van isolerende radiatorfolie. Er is speciale aandacht voor huurders met een migratieachtergrond door de inzet van coaches die Turks en Arabisch spreken. Daarnaast werken verschillende partners, waaronder de Geldzaak van welzijnsorganisatie U-Centraal, mee om advies over geldzaken te verstrekken en ondersteuning te bieden bij betalingsproblemen. 

Cookieinstellingen