Universiteit Utrecht stelt 16.000 m2 gebouw beschikbaar voor hoogwaardig hergebruik

Foto: Universiteit Utrecht

In 2025/2026 moet het Martinus G. de Bruingebouw van Universiteit Utrecht zijn gesloopt om ruimte te maken voor specialistische nieuwbouw. Om het oude gebouw zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken en onnodige  CO2-uitstoot te voorkomen, zoekt Universiteit Utrecht een consortium van bouwer, architect en sloper dat zelf op basis van het Martinus G. de Bruingebouw wil ontwerpen en ontwikkelen. Want alleen zo krijgen grote impactvolle bouwdelen als kanaalplaten en constructie-elementen een nieuw leven, met als resultaat een maximaal positieve CO2-impact

Om de klimaatdoelen van 2050 te halen richting een volledig circulaire bouweconomie, ziet Universiteit Utrecht dat er een andere aanpak nodig is bij het ontmantelen van gebouwen. Door niet alleen de verantwoordelijkheid van hergebruik bij een sloper neer te leggen, maar zelf op zoek te gaan naar een consortium in de markt die het gebouw elders een nieuw leven gaat  geven. Tegelijkertijd onderzoekt Universiteit Utrecht de mogelijkheden om delen van het gebouw her te gebruiken in eigen nieuwbouw. ‘Door middel van dit project pakt Universiteit Utrecht haar rol in het vormgeven van een duurzame en circulaire bouweconomie’, aldus Alex Ziegler, hoofd advies duurzaamheid Universiteit Utrecht.
Het beschikbaar stellen van het Martinus G. de Bruingebouw gebeurt in samenwerking met Gebouwenmarktplaats. De plek waar vroegtijdig gebouwen die ontmanteld worden onder de aandacht gebracht worden, zodat architecten en ontwikkelaars een nieuw gebouw ontwerpen en ontwikkelen op basis van het donorgebouw. Voor het Martinus G. de Bruingebouw heeft Gebouwenmarktplaats ook schetsen laten maken door DOOR architecten om de mogelijkheden te visualiseren en te inspireren.

Cookieinstellingen