St. Antonius heeft zilveren certificaat voor duurzaamheid

Op de foto houdt wethouder Paul van Ruitenbeek van gemeente Houten de vlag voor duurzame zorg omhoog, samen met Dirk de Kruif, CFO van het St. Antonius.
Op de foto houdt wethouder Paul van Ruitenbeek van gemeente Houten de vlag voor duurzame zorg omhoog, samen met Dirk de Kruif, CFO van het St. Antonius.
Foto: St Antonius ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft sinds gisteren het zilveren certificaat voor duurzaamheid. Dat is een initiatief van de Milieuthermometer Zorg en de Stichting Milieu Keur (SMK) om de zorg te verduurzamen. Het ziekenhuis behoort nu tot een selecte groep van tien ziekenhuizen in Nederland die dit keurmerk behaalden. Omdat de provincie Utrecht deelname van zorginstellingen stimuleert, was gedeputeerde Huib van Essen van de provincie Utrecht bij de uitreiking aanwezig.

Met bijna 4800 zonnepanelen op de daken van de ziekenhuislocaties is het St. Antonius al jaren koploper op het gebied van energietransitie. Het ziekenhuis doet meer dan energie besparen alleen. Het stelt ook eisen aan toeleveranciers: hun producten moeten zo duurzaam mogelijk geproduceerd zijn. En voor de zomer is ‘Duurzaam Antonius’ gestart: medewerkers worden uitgedaagd met ideeën te komen hoe afval te verminderen, verspilling te voorkomen en CO2-uitstoot verder omlaag te brengen.
Zo bezorgt het ziekenhuis sinds kort in de stad Utrecht medicatie op de fiets bij mensen thuis. Dat is niet alleen een mooie service voor patiënten, maar scheelt ook CO2-uitstoot. Patiënten hoeven nu niet naar de apotheek van het ziekenhuis te komen om medicijnen op te halen. 
Coördinator duurzaamheid in het St. Antonius, Magda Barnhoorn: ,,Binnen het St. Antonius is veel enthousiasme voor duurzame initiatieven. Steeds meer afdelingen en medewerkers willen graag bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Niet alleen thuis maar ook vanaf hun werkplek.”
Onder de noemer Groene OK/IC zijn medewerkers erin geslaagd de hoeveelheid wegwerpmaterialen en daarmee de afvalstroom flink te beperken. Teamhoofd IC en verpleegkundig onderzoeker Ineke van der Pol: ,,We waren gewend infuus- en drukmeetsystemen elke vier dagen te vervangen. Uit nog te publiceren onderzoek blijkt dat eens per week ook voldoende is, zonder nadelige effecten voor de gezondheid van patiënten. Door deze wijziging gebruiken we nog maar één derde van de hoeveelheid infuus- en drukmeetsystemen, vloeistofzakken, verbandmaterialen en aansluitmiddelen in de bijbehorende verpakkingen.
Gedeputeerde Energietransitie Huib van Essen onderstreept het belang om juist zorginstellingen te verduurzamen: ,,Omdat ziekenhuizen 24 uur per dag zorg leveren, hebben ze automatisch hoge energierekeningen: verlichting en verwarming staan 24 uur per dag aan. Investeren in energiebesparende maatregelen loont meer dan ooit, gezien de snel stijgende energieprijzen. Heel goed dus, dat het St. Antonius al flink op weg is, want de terugverdientijd is ineens een stuk korter.’’
Duurzaamheidscoördinator van het ziekenhuis Magda Barnhoorn: ,,We zijn erg blij met het certificaat zilver en gaan zéker door voor goud!’’

Cookieinstellingen