Vanaf 21 februari brengt Museum Catharijneconvent de mooiste modernistische topstukken uit het interbellum samen. Aan de hand van ruim 60 kunstwerken uit hoogstaande Europese collecties ontdek je hoe kunstenaars in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zochten naar vernieuwing en zingeving. Een zoektocht die de moderne kunst voorgoed veranderde. Laat je meevoeren langs werken van kunstenaars als Charley Toorop, Kazimir Malevich, Marianne von Werefkin en Jan Sluijters. Samen vertellen zij het verhaal van een wereld die zichzelf opnieuw moest uitvinden. Een verhaal met een verrassende hoofdrol voor religie en spiritualiteit, en met onmiskenbare parallellen met onze huidige tijd. Tussen hemel en oorlog brengt de avant-garde kunst van 1918-1939 samen in een tentoonstelling die raakt en inspireert.
De (kunst)wereld in beweging
Het Europa tussen twee wereldoorlogen was een samenleving van uitersten. Van de hoopvolle roaring twenties vol nieuwe mogelijkheden tot de economische crisis en politieke onrust van de jaren dertig. Die turbulente tijdgeest had een directe weerslag op de beeldende kunst. Op zoek naar houvast, zingeving en nieuwe kaders experimenteerden kunstenaars met diverse stijlen, vormen en technieken.
Van expressionisme, kubisme en surrealisme tot Bauhaus en dada: mede door de drang naar vernieuwing maakte de moderne kunst over de volle breedte een razendsnelle ontwikkeling door. Tussen hemel en oorlog neemt je mee in die fascinerende wereld vol tegenstellingen. In een selectie van krachtige schilderijen, beelden en prenten ervaar je hoe kunstenaars hun werk inzetten om de heftige gebeurtenissen te verwerken, maar hun kunst ook gebruikten als bouwstenen voor een nieuwe, betere wereld. Een onderdompeling in het veelzijdige modernisme van begin 20ste eeuw, waarin bovenal de menselijke veerkracht weerklinkt.
Pioniers van het modernisme
Tussen hemel en oorlog toont naast de schoonheid ook de diepere lagen van de interbellum-kunst. In vier thema’s maak je als bezoeker kennis met de persoonlijke en artistieke zoektochten van de pioniers van het modernisme. Hoe gingen zij om met het verlies en verdriet na de Eerste Wereldoorlog? Hoe vonden zij opnieuw vertrouwen en inspiratie? Ontdek waarom kunstenaars als Albert Servaes, Sybold van Ravesteyn en Karl Schmidt-Rottluff met hun experimentele stijl soms weerstand opriepen bij het publiek, opdrachtgevers en de kerk. Ervaar de ‘goddelijke’ kracht van utopische Bauhaus-werken van Wassily Kandinsky en Lyonel Feiniger. Geniet van verrassende parels uit de eigen collectie van Museum Catharijneconvent, zoals de lieflijke, haast hemelse Annunciatie van de biseksuele Mariëtte Lydis en de overweldigende Apocalyptische ruiters van Tinus van Doorn. Absolute ‘must-sees’ zijn ook de abstracte werken van de Nederlands-Zwitserse Olga Fröbe-Kapteyn. Haar spirituele, wetenschappelijk geïnspireerde kunst vol symboliek is voor het eerst in Nederland te zien.
Religie en spiritualiteit als fundament van het modernisme
Tussen hemel en oorlog maakt zichtbaar hoe, anders dan vaak gedacht, religie en spiritualiteit een prominente rol spelen in de moderne kunst van de 20ste eeuw. Kunstenaars als Marianne von Werefkin, Käthe Kollwitz en Carel Willink grijpen in hun werk vaak terug op klassieke religieuze thema’s en beeldtaal. Andere kunstenaars, onder wie Alexej von Jawlensky en Jacoba van Heemskerck, zoeken naar de ‘essentie’ waarbij ze zich laten inspireren door onder meer het oosters-orthodox christendom en esoterische stromingen als de theosofie en antroposofie. Hun zoektocht vertaalt zich in doeken vol emotie, kleur en betekenis.
Topstukken uit Europese collecties en privéverzamelingen
De tentoonstelling brengt grote namen uit het Nederlandse, Belgische en Duitse modernisme samen. De bruiklenen komen uit hoogstaande kunstcollecties van onder meer Neue Nationalgalerie Berlijn, National Gallery of Ireland, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en Phoebus Foundation Antwerpen, Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam en enkele privéverzamelingen.
'Swingend’ activiteitenprogramma en kleurrijke catalogus
In een uitgebreid activiteitenaanbod ontdek je waarom juist het interbellum de kraamkamer vormde van vernieuwende kunst. Zo is er ruime keuze in lezingen over onderwerpen als vrouwelijke Bauhaus-kunstenaars, de rol van muziek in het werk van Kandinsky, Joodse kunst en de relevantie van modernistische kunst voor het nu. Andere activiteiten zijn stadswandelingen rond de literatuur en architectuur uit de periode 1918-1939, een workshop creatief schrijven en een nostalgische fotoshoot. Natuurlijk mag ook de flapperdress niet ontbreken. Kom je in je roaring twenties kleding naar het museum? Dan kun je de tentoonstelling gratis bezoeken!
Bij Tussen hemel en oorlog verschijnt eveneens een prachtig geïllustreerde catalogus waarin de relatie tussen moderne kunst en religie verder wordt uitgediept.