Op dinsdag 21 januari is een reconstructie van de tekst 'Schröder & Rietveld Architect' aangebracht op het raam van het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Uit recent onderzoek blijkt dat de bedrijfsnaam in 1925, toen het huis net af was en Truus Schröder er kwam wonen, op het raam van het voormalige kantoor aan de Prins Hendriklaan te zien was. Dit benadrukt niet alleen dat Schröder en Rietveld samen een architectenbureau hadden, maar toont ook aan dat de rol van Schröder groter is dan voorheen werd gedacht. De tekst is in ere hersteld door uitvoerend kunstenaar Leone Schröder, achterkleindochter van Truus Schröder.
Aandeel Schröder groter dan gedacht
Hoewel de beroemde woning de naam Rietveld Schröderhuis draagt, is het aandeel van Schröder door kunsthistorici lange tijd beperkt tot opdrachtgever. Mede door het onderzoek dat Natalie Dubois en Jessica van Geel recent hebben gedaan voor hun boek Rietveld Schröderhuis – Een biografie van het huis, zijn er verschillende bewijzen gevonden voor de bijdrage van Schröder aan de ontwerpen van Rietveld - en aan het huis in het bijzonder. Zo schrijft Schröder in brieven dat ze meewerkt aan projecten, correspondeert ze met opdrachtgevers en is haar naam terug te vinden op tekeningen.
Bart Rutten, artistiek directeur Rietveld Schröderhuis en Centraal Museum: "De raamschildering met de bedrijfsnaam - die ook nog begint met de naam van Schröder - is een van de vele aanwijzingen dat Schröder veel meer was dan opdrachtgever, minnares of muze van Rietveld. Door de schildering opnieuw aan te brengen, willen we Schröder de erkenning geven die ze verdient."
Brieven aan dochter openbaar
Een belangrijk aandeel in het onderzoek van Dubois en Van Geel bestaat uit de recent ontdekte brieven die Truus Schröder aan haar oudste dochter Han schreef. Deze brieven zijn voor het eerst in het geheel openbaar gemaakt en vanaf heden terug te vinden op de website van het Centraal Museum. De brieven zijn al langere tijd in het beheer van het museum en zijn onlangs getranscribeerd door vrijwilligers. Met de erven van Schröder is afgesproken dat de brieven na het verschijnen van Rietveld Schröderhuis – Een biografie van het huis voor iedereen openbaar zouden worden.
Over het Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis werd in 1924 ontworpen door Truus Schröder en Gerrit Rietveld. Het huis geldt als architectonisch hoogtepunt van de kunstbeweging De Stijl. Gerrit Rietveld ontwierp het huis met en voor Truus Schröder als een uitbundig experiment met een radicale manier van ruimtegebruik. Schröder kwam in januari 1925 - precies een eeuw geleden - met haar kinderen in het huis wonen en woonde daar tot haar dood in 1985. Sinds 2000 staat het huis op de UNESCO Werelderfgoedlijst.