Circusfestival Cascades in Stadsschouwburg Utrecht

Foto: SSU

Zesentwintig jaar lang was het kerstcircus ‘Cascade’ van Gerrit Reus een begrip in Utrecht en ver daarbuiten. Deze succesvolle traditie krijgt nu een vervolg met het ‘Circusfestival Cascades’. Een jaarlijks evenement waarin het ‘nieuwe’ circus in de schijnwerpers staat. De eerste editie is te zien in het paasweekend van 29 tot en met 31 maart.

Vanaf 1989 tot 2015 produceerde Gerrit Reus (programmeur en adjunctdirecteur van Stadschouwburg Utrecht) het kerstcircus Cascade dat de schouwburg ieder jaar in december volledig overnam. Voor veel gezinnen was het een jaarlijks uitje, een traditie die is doorgegeven aan meerdere generaties. In de tussentijd heeft het genre circus niet stil gezeten. Het evolueerde van een circustent met wilde dieren, clowns en acrobaten, naar een artistiek genre waarbij het vooral draait om de kunst van verbazing en verwondering.
Acrobaten en jongleurs uit binnen- en buitenland zetten drie dagen lang de schouwburg op z’n kop. Voor iedereen is er wat te beleven. Met dit nieuwe festival dat met de naam (Cascade mét S), verwijst naar zijn voorganger, hoopt de schouwburg jong en oud weer te verrassen met humor en poëzie, fysieke krachtpatserij, acrobatische hoogstandjes en magisch jongleerwerk. Kortom, in dit weekend wordt het publiek getrakteerd op moderne circusacts van internationaal topniveau. Iedere dag heeft een eigen accent:

vrijdag: openingsavond
Smashed – Gandini Juggling. Grote Zaal, 20.00 uur. 
In een mix van dans en jongleren steekt het Britse gezelschap de draak met traditioneel jongleren en het hedendaagse circus.

zaterdag: jong talent
Passing By -Knot on Hands. Hele gebouw, 13.30 en 16.00 uur.
Acrobatische wandeling door en rond Stadsschouwburg Utrecht. (ook op zondag)
Structure #1 – Erik Berkey. Grote Zaal, 19.00 en 21.30 uur. 
Voorstelling rondom een onmogelijk bouwwerk van 6 meter hoog dat zichzelf staande kan houden, beleefd vanuit de coulissen.
Surface – Familiar Faces. Grote Zaal, 20.00 uur.
Indrukwekkend waterballet van Nederlands gezelschap met kletsnatte acrobatische hoogstandjes.
Figment – Natalie Miles. Blauwe Zaal, 20.30 uur.
Ervaar circus van binnenuit. Zie de artiest bewegen met haar cyr wheel vanuit je stoel op het podium.


zondag: familie
Passing By -Knot on Hands 12.15 en 14.30 uur (ook op zaterdag).
De Cuyper vs. De Cuyper 5+ Cie Pol & Freddy. Blauwe Zaal, 11.00 en 14.00 uur. In een kolkend sportstadion nemen twee jonglerende broers uit België het tegen elkaar op.
NUYE – Compañía de Circo “eia”. Grote Zaal, 16.00 uur.
Een circus- én dansvoorstelling met drie Catalaanse acrobatenduo’s.


Randprogramma
zaterdag: Een deskundige host neemt het publiek mee in de wereld van het circus van nu en van de toekomst.
zondag: Tussen de voorstellingen door ontmoet de bezoeker op verschillende plekken circusartiesten om samen tricks en trucs te ontdekken (doorlopend programma).

Circusfestival Cascades speelt op 29, 30 en 31 maart in de Stadsschouwburg Utrecht. Losse en combi-tickets zijn verkrijgbaar via www.ssbu.nl

Cookieinstellingen