Transition festival 2024 maakt line-up compleet

Foto: TivoliVredenburg

Transition Festival is op zaterdag 9 maart terug in TivoliVredenburg voor alweer de zevende editie. Het festival staat bekend om haar programmering van grote namen en nieuwe eigenzinnige jazzmusici die de ontwikkelingen in het genre weerspiegelen. Op het programma staan unieke samenwerkingen en nieuwe projecten. Het grootste gedeelte van het programma is eerder bekend gemaakt, met de toevoegingen van trompettisten Terence Blanchard en Keyon Harrold is de line-up compleet. 

Trompet 
De trompet speelt bij deze zevende editie een hoofdrol. Vier trompettisten belichten de diversiteit van dit instrument in het genre, ieder vanuit hun totaal eigen perspectief. Terence Blanchard komt met het E-Collective en het Turtle Island Quartet en speelt zijn nieuwe project Absence, waarin klassieke strijkers en traditionele jazz gecombineerd worden. Trompettist Avishai Cohen maakt een verbinding tussen de jazztraditie en zijn Israëlische roots. Het spel van Matthew Halsall kenmerkt zich juist door diepe meditatieve invloeden en maakt de weg vrij voor spirituele jazz. Keyon Harrold slaat weer een andere weg in met zijn combinatie van jazz, r&b en hiphop.  
 
Grensverleggers 
Op het programma staan veel artiesten die de grenzen van genres opzoeken en stereotypen bevragen. Toetsenist Kamaal Williams vindt zichzelf iedere keer opnieuw uit. In zijn meest recente project mixt hij symfonieën van Debussy met hiphop en elektronische beats. Saxofonist en componist Marike van Dijk heeft het Amsterdam Art Orchestra (AmAO) opgericht met een aantal van de meest uitgesproken jazzmusici van Nederland. Van Dijk koos voor een overwegend vrouwelijke band en breekt hiermee met het stereotype mannelijke beeld van jazz. Nabou Claerhout breekt met standaard samenstellingen en realiseerde haar droomproject met maar liefst vijf trombonisten en een driekoppige ritmesectie. Saxofonist en componist Otis Sandsjö rekt in zijn band Y-Otis het genre jazz volledig uit en trakteert Transition straks met zijn gefragmenteerde ritmes en melodieën.  
 
Jonge vernieuwers 
Het festival biedt altijd de ruimte voor de jongste vernieuwers. De Londense Emma Rawicz heeft haar unieke spel en sound vastgelegd op haar debuutalbum op ACT. Een andere vernieuwer ruilde haar drumstokken in voor mallets: Sasha Berliner verovert nu een eigen hoek in de jazzscene op haar vibrafoon. De jonge toetsenist Christian Sands speelt op Transition zijn album ‘Be Water’ dat net zo vloeiend is als de naam doet vermoeden. Ten slotte is de spannende en energieke combinatie tussen kopstukken en nieuwe talenten van Utrechtse bodem te zien tijdens het concert van Dion Nijland met zijn nieuwste album Soft Steel. 
 
Line-up
De volledige line-up voor Transition Festival 2024: Terence Blanchard Ft. E-Collective and the Turtle Island Quartet, Kamaal Williams, Avishai Cohen (trumpet) Quartet, Matthew Halsall, Keyon Harrold, Bobo Stenson Trio, Lux Quartet Melford / Stephens / Colley / Miller, Amsterdam Art Orchestra o.l.v. Marike van Dijk, Nabou Claerhout Trombone Ensemble, Chris Cheek / Haanstra / Peet / Frerichs, Harold López-Nussa, Y-Otis: Sandsjö / Eldh / Weber, John Ghost, Emma Rawicz, Sasha Berliner, Dion Nijland – Deon.  
 

Transition Presents 
In de week voorafgaand aan het festival organiseert Transition vier concerten en twee mini-festivals. Op zaterdag 2 maart trapt meestergitarist Al Di Meola de festivalweek af met een reeds uitverkochte show. De dag erna, op zondag 3 maart is de Engelse r&b- en soulzanger Reuben James te zien. Dinsdag 5 maart speelt Jamiroquai’s toetsenist Matt Johnson in Pandora. Donderdag 7 maart staat Lizz Wright met een mix van r&b, gospel en jazz in de Grote Zaal. Vrijdag 8 maart, de dag voor het festival, besteed Transition door middel van een mini-festival aandacht aan meer gelijkheid in jazz tijdens Transition to Equality – NL Women in Jazz. De dag start met een lunchconcert van het HKU XL Large Ensemble o.l.v. Kika Sprangers en aansluitend een discussiemiddag in samenwerking met de BIMpro over dit onderwerp. De dag na het festival, zondag 10 maart, staat een programma voor de jongste jazzfans gepland: namelijk Transition Kids. Jazz voor de toekomstige generatie, geschikt voor het hele gezin. Op de podia staan een Groove Beest-concert van de achtkoppige band Bayou Bayou, Kika Sprangers, Anna Serierse & Gijs Idema en unieke composities van Han Bennink, Guus Janssen & Ernst Glerum.  

Cookieinstellingen