Centraal Museum opent op 16 december vernieuwde collectiepresentatie

Foto: Zoover

Op 16 december 2023 wordt de opening van de nieuwe vaste collectieopstelling van het Centraal Museum gevierd. De vernieuwde presentatie bevat een veelzijdige verzameling kunst en objecten van makers uit het verleden en het heden. In meer dan 400 objecten komen alle deelcollecties aan bod: oude, moderne en hedendaagse kunst, mode, design en stadsgeschiedenis. De vaste collectie is vanwege verduurzaming van het gebouw bijna twee jaar gesloten geweest. Om te vieren dat het museum weer geheel geopend is, trakteert het museum zaterdag 16 december op gratis toegang.

Collectie Centraal
Nieuw aan de presentatie is de wijze waarop de kunstwerken worden gepresenteerd: er is nu een vast parcours met een duidelijk begin en einde. Collectie Centraal is in de basis chronologisch, maar geeft eveneens ruimte aan hedendaagse interventies. Bezoekers kunnen zelf verbanden leggen tussen verschillende tijdsperiodes en deelcollecties. De vraag die we ze daarbij stellen is: wat zie jij?
De zalen zijn thematisch georganiseerd. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere ‘Museum als ideaal’, ‘Smaken verschillen’ en ‘Aandacht voor de wereld’. Mode krijgt een eigen themazaal, net als Gerrit Rietveld, van wie het Centraal Museum de grootste collectie ter wereld heeft.
In de themazaal ‘Denk aan mij’ hangen portretten van de 16de-eeuwse schilder Jan van Scorel en zijn tijdgenoten. Tussen deze werken is het schilderij te vinden dat Iris Kensmil in 2018 van Sojourner Truth maakte. Op de portretten van Van Scorel zijn voornamelijk witte mannen te zien. Kunstenaars als Iris Kensmil, als ook Steve McQueen, geven hedendaagse reacties op deze koloniale beeldgeschiedenis. Zo is in deze zaal tevens het lichtkunstwerk Remember Me van McQueen te zien.
Een ander voorbeeld van een ontmoeting tussen oude meesters en hedendaagse kunst is de plaatsing van het werk Old Man van Ed Atkins in de zaal ‘Grenzen verleggen’, waar hoogtepunten uit de collectie van de Utrechtse caravaggisten te vinden zijn. Atkins maakt gebruik van geavanceerde digitale technieken en biedt hiermee een nieuwe kijk op de verbeelding van emotie, iets waar de bekende Utrechtse meesters ook in excelleerden.
Naast topstukken uit de collectie van onder anderen Vincent van Gogh, Marlene Dumas, Gerrit Rietveld, Iris van Herpen en Abraham Bloemaert, zullen ook recente aanwinsten van kunstenaars als Miriam Cahn en Yto Barrada voor het eerst te zien zijn. Lily van der Stokker maakte speciaal voor de nieuwe collectiepresentatie een muurschildering.

Missie
De presentatie van Collectie Centraal sluit aan bij de nieuwe missie van het museum. Het Centraal Museum wil niet alleen op de samenleving reflecteren, maar ook samen met kunstenaars, ontwerpers en bezoekers actief een bijdrage leveren aan een verandering daarvan. Dit wil zeggen dat het museum met zijn programmering wil aanzetten tot gesprek, meningsvorming en uitwisseling van verschillende perspectieven.

Feestelijke opening
Op zaterdag 16 oktober wordt de opening van Collectie Centraal voor publiek gevierd. Bezoekers kunnen de gehele dag gratis naar het museum. In de museumtuin kunnen bezoekers een hapje eten halen en er vinden verschillende workshops plaats. Zo kunnen kinderen hun eigen kunstwerk maken in een tent in de tuin. Het volledige programma wordt later bekendgemaakt.
Verduurzaming
Collectie Centraal bevindt zich in de 1920-vleugel, rechts van de entree. Dit deel van het museum is vanaf maart 2022 in samenwerking met Vastgoed Gemeente Utrecht (VGU) vernieuwd en verduurzaamd, zodat het gebouw over een betere klimaatvoorziening beschikt en energiezuiniger is. Het dak en de gevel- en buitenwandopeningen zijn geïsoleerd, de brandcompartimentering is verbeterd en de regelinstallatie is vervangen.
Collectie Centraal is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, de VriendenLoterij, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Mondriaan Fonds, de Van Baaren Stichting, Fonds 21 en Stichting Zadelhoff Cultuurfonds. We danken ook graag Lies Willers en Studio Caspar Conijn, Joost de Beij, Fiction Factory en alle betrokkenen die deze renovatie en de nieuwe presentatie mogelijk hebben gemaakt.

De collectie van het Centraal Museum bestaat uit oude, moderne en hedendaagse kunst, mode, design en stadsgeschiedenis. Het museum heeft de grootste Rietveld-collectie ter wereld en een uitgebreide verzameling Utrechtse caravaggisten. Gerenommeerde Nederlandse kunstenaars als Vincent van Gogh en Marlene Dumas zijn onderdeel van de collectie, naast Utrechtse iconen als Pyke Koch en Joop Moesman. Ook verzamelt het museum al meer dan honderd jaar mode van onder andere Viktor en Rolf, Jan Taminiau en Iris van Herpen. Hoogtepunten als het Utrechtse schip en het atelier van Dick Bruna zijn altijd aanwezig. 
Het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis zijn onderdeel van Stichting Centraal Museum.

Cookieinstellingen