Illusionary Rockaz Crew viert 25 jaar dans, muziek en eenheid

Foto: Steven Tips

De Utrechtse Illusionary Rockaz Crew, ook wel IRC genoemd, is één van de langst bestaande hiphopcrews van Nederland. Ze leerden elkaar kennen in 1998, in het winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein:“Daar heb je zo’n lekker glad vloertje.” In de afgelopen 25 jaar dansten ze overal en nergens: bij grote gezelschappen als het Nationale Ballet, met eigen werk in theaters, op tv en in voetbalstadions, maar ook in buurthuizen om de hoek. Ze vieren hun jubileum dit jaar met een bijzondere voorstelling, IRC ONE, die speelt in Zaandam, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Pioniers kun je ze niet noemen, vinden ze zelf. Hiphop bestond immers al sinds de jaren 70, ruim tien jaar voor ze überhaupt werden geboren. Tien jaar na die allereerste breakdancemoves in de Bronx in New York, ontstonden de eerste groepjes breakers in Nederland, voornamelijk in Amsterdam en Rotterdam. En weer tien jaar daarna, we zijn inmiddels in de jaren 90 beland, kwamen een handvol jongens en meisjes elkaar tegen in winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein.
Daar was een mooie gladde vloer en werd regelmatig gedanst door breakers uit de jaren 80, vriendelijk gedoogd door de uitbaters van de winkels. Dansers leerden elkaar daar nieuwe bewegingen aan en verzonnen eigen variaties. Als je er zin in had mocht je gewoon meedoen. Er was geen les, er was geen lokaal, er was gewoon een fijn vloertje en een groep mensen die niets liever deed dan dansen. 
Zo ontstond uiteindelijk de Illusionary Rockaz Crew. Ze vonden elkaar in hun liefde voor hiphop en breaking, maar ook in hun interesse in funk en films, en begonnen die invloeden te bundelen in eigen showcases en deden mee aan battles. 
Er is veel veranderd sinds die tijd. Hiphop is een ontzettend invloedrijk genre geworden, op het gebied van dans, muziek, mode en kunst. De crew bleef al die tijd bij elkaar, in wisselende samenstellingen en door dik en dun. In de afgelopen 25 jaar hebben ze van dans hun leven gemaakt. Ze dansen met gerenommeerde gezelschappen en op de grootste battles en kampioenschappen, ze geven les aan kunstacademies en in het buurthuis en ze zijn te zien in binnen en buitenland in theaters, voetbalstadia en op televisie. 
Met hun dansgezelschap IRC hebben ze succes, artistiek leider Shailesh Bahoran maakt rap naam als choreograaf, won de prijs van de Nederlandse Dansdagen en werd onlangs genomineerd voor een Zwaan. Redouan Ait Chitt won als eerste breaker ooit de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in de IRC voorstelling REDO. 
Maar het mooie vloertje in het winkelcentrum werd niet vergeten. Daar zijn ze nog steeds te vinden, ook al hebben ze nu hun eigen pand en dansstudio in Utrecht en worden ze structureel gesubsidieerd door fondsen en de overheid. 
IRC ONE
Om hun 25 jarige jubileum te vieren komen de dansers samen tijdens een bijzondere voorstelling: IRC ONE. Het is een moment om terug te kijken naar de afgelopen jaren, naar hun vriendschap en de dansvorm die hen samenbracht. Om te vieren waar ze staan en waar ze vandaan komen. Een soort familie reünie waarbij iedereen welkom is. En dan niet in City Plaza, dat is toch wat te klein, maar in de zalen van theaters in Nederland.

Reacties

Cookieinstellingen