15 jarig jubileum samenwerking tussen Utrechtse musea en ouderenzorg

Foto: Willem Mes

Al 15 jaar lang gaan honderden bewoners van Utrechtse woonzorgcentra op vrijdag naar een van de Utrechtse musea via het programma Utrecht Museumdag. De Samenwerkende Utrechtse Musea (SUM) en zorgorganisatie
AxionContinu wilden met dit programma ouderen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met kunst en cultuur. Zo wordt bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met een zorgvraag.

Voor mensen die niet gemakkelijk naar een museum kunnen komen is er al een aantal jaren ‘Museum voor 1 Dag.’ Daarin gaan musea naar de woonzorgcentra toe. Ook is er voor hen sinds kort de videoreeks ‘Museum voor Thuis’, die bewoners in de zorgcentra kunnen bekijken. Utrecht Museumdag was vanaf de start een groot succes. Het programma heeft drie onderdelen en daarnaast nog een randprogramma met creatieve workshops, concerten en een pop-up tentoonstelling. In 2022 zijn met 315 activiteiten 2690 ouderen bereikt.

Programma in elf verschillende musea en erfgoedlocaties
Het grootste bereik heeft het programmaonderdeel ‘Vrijdag Museumdag’. Twee vrijdagen per maand worden ouderen uit 17 woonzorgcentra met bussen naar 11 verschillende Utrechtse musea en erfgoedlocaties gebracht. Bij aankomst is er koffie met taart voor bezoekers en begeleiders. Daarna vertellen museumgidsen in een rondleiding over het museum en de bijzondere objecten. Zij krijgen een speciale training om mensen met dementie op een prettige manier te betrekken bij de rondleiding.
Bij ‘Museum voor 1 Dag’ komt de museumdocent met een koffer vol museumobjecten op bezoek bij de woonzorgcentra. In een centrale ruimte vertelt de museumdocent over de verschillende objecten en vult de verhalen aan met muziek en audiofragmenten. Zo wordt een alternatief geboden voor bewoners die door fysieke en/of mentale uitdagingen niet meer zo makkelijk naar het museum toe kunnen.
Omdat er steeds wordt gezocht naar nieuwe manieren om ouderen te bereiken, is vorig jaar ook ‘Museum voor Thuis’ ontwikkeld. Dit is een reeks van korte films in een slow-tv format waarbij museumdocent en rondleider van ‘Museum voor Thuis’ Francis Boer iedere keer over één kunstwerk of object vertelt. Inmiddels zijn er zes films uitgebracht over collectiestukken uit het Centraal Museum en Museum Speelklok. Voor dit jaar staan er zes nieuwe filmpjes gepland in Museum Catharijneconvent en het Spoorwegmuseum.

Over Utrecht Museumdag
Utrecht Museumdag wil cultuurliefhebbers uit de woonzorgcentra betrokken houden bij de deelnemende musea en erfgoedlocaties. De organisatie wil zich inzetten voor een inclusievere samenwerking tussen de culturele sector en maatschappelijke organisaties en biedt daartoe culturele ervaringen op maat. De organisatie gelooft dat het beleven en deelnemen aan kunst en cultuur, en de ontmoetingen die daaruit voortkomen, ook voor mensen met een zorgvraag, een belangrijke verrijking van het leven kan vormen.
Utrecht Museumdag is een samenwerking tussen de Samenwerkende Utrechtse Musea en AxionContinu en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Van Baaren Stichting. Verder is er een unieke samenwerking met de zorginstellingen Vecht en IJssel, Careyn en het Bartholomeus Gasthuis. Het projectteam bestaat uit de volgende leden: Ricky Fox, Saskia Hoogkamer, Caroline van Rhijn en Joyce Vlaming.
Kijk voor meer informatie op www.utrechtmuseumdag.nl.

Cookieinstellingen