Winnaar Theodora Niemeijer Prijs in Centraal Museum

Foto: artbyigvee via pixabay

Niet geheel toevallig op internationale vrouwendag werd gisteravond de Theodora Niemeijer-prijs uitgereikt aan kunstenaar Sara Sejin Chang (Sara van der Heide). Deze stimuleringsprijs van 100.000 euro is de grootste vrij besteedbare kunstprijs voor mid-career vrouwelijke kunstenaars. Daarmee wint ook het Centraal Museum, want het museum droeg de kunstenaar voor en mag daarmee een werk van de kunstenaar toevoegen aan de collectie.

Het museum heeft al langer een relatie met de kunstenaar; haar film The Garden werd getoond in 2021/2022 in De Botanische Revolutie en haar werk Brussels, 2016 is nu te zien in De Annex. Deze tentoonstellingsruimte is onderdeel van de tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap uit Rome. In deze ruimte – aan het eind van de grote tentoonstellingsruimte De Stallen – reflecteert telkens een hedendaagse kunstenaar op het thema uit de tentoonstelling.
Conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans: “Ik denk dat Chang’s werk duidelijk maakt dat het persoonlijke een aanleiding of een startpunt kan zijn, maar bovenal dat de reikwijdte politiek is. Met haar onderzoekende en gelaagde installaties en films, zoals Brussels, 2016, kaart ze Eurocentrische systemen van ongelijkheid aan. We volgen Sara’s werk al langere tijd en worden blij van de gedachte een nieuw werk toe te mogen voegen aan de collectie.”

Theodora Niemeijer Prijs
Het Niemeijer Fonds wil met de prijs de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen agenderen en de vertegenwoordiging van het werk van hedendaagse vrouwelijke kunstenaars in museale collecties vergroten. De jury 2023 bestaat uit: Ansuya Blom (kunstenaar), Aveline de Bruin (directeur Quetzal Art Center), Andrea Davina (directeur Stichting Niemeijer Fonds), Zippora Elders (Head of Curatorial Department & Outreach bij Gropius Bau) en Charles Esche (directeur Van Abbemuseum). Andrea Davina (directeur Niemeijer Fonds): “Met een omvangrijker prijsbedrag geven we financiële steun aan de kunstenaar én een museum. We verwachten hiermee een stap in de goede richting te zetten om de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen te blijven agenderen.”

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)
Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) uit 1977 is een Zuid Koreaans-Nederlandse kunstenaar, die woont en werkt in Berlijn. Changs praktijk bestaat uit (historisch) onderzoek en spirituele invocaties waarbij ze gebruik maakt van een rijkdom aan media, waaronder film, tekst, immersieve installaties, performances en schilderkunst. In het gelaagde beeldende werk van Chang onderzoekt de kunstenaar intensief thema’s rondom Eurocentrisme, dekolonialisering, racialisering, (collectieve) heling en sjamanisme. In de recente film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) ontrafelt Chang
kunstenaar het koloniale denken achter de grootschalige adoptie industrie.
Haar werk wordt getoond tijdens internationale biënnales en tentoonstellingen in binnen- en buitenlandse musea, waaronder de 11e Biënnale van Berlijn, de Busan Biënnale en het Van Abbemuseum. Na diverse internationale presentaties is Four Months, Four Million Light Years nu ook in Nederland te zien in de Rozenstraat- a rose is a rose is a rose te Amsterdam tot 9 april 2023. Haar werk is verder nu te zien in het Centraal Museum, Utrecht, en Moderna Museet in Stockholm.

Brussels, 2016
In 2016 bracht kunstenaar Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) een residency periode door in WIELS, de hoofdstad van Europa: Brussel. Ze maakte daar de film die nu in het Centraal Museum te zien is. De film toont de stad Brussel vanuit het perspectief van een imaginair gesprek met haar onbekende moeder. Chang legt de stad vast op een politiek historisch moment: direct na de bomaanslagen, waarbij 32 doden vielen, en vlak voor het Brexit-referendum. Brussels, 2016 is een intiem en een poëtisch portret van de stad, waarin verschillende realiteiten en Europese (koloniale) geschiedenissen parallel naast elkaar lijken te bestaan. Het werk is nog tot 4 juni a.s. te zien.

Cookieinstellingen