Spoorwegmuseum zet de deuren open tijdens Paasweekend

Foto: Spoorwegmuseum

In het Paasweekend van 7 t/m 10 april zet het Spoorwegmuseum alle deuren open. Tijdens het ‘Open Trein Festijn’ zijn vier dagen lang meer dan dertig treinen geopend, ook treinen die normaal voor publiek gesloten blijven. Niet alleen de treinen, maar ook andere bijzondere plekken in het museum zijn toegankelijk zoals de koninklijke wachtkamer, de stationskapper en het seinhuis. Rondleiders en vrijwilligers geven tekst en uitleg. Er kan geluncht worden in een authentiek restauratierijtuig en bij de Oriënt Express is er live-muziek.

Heb je altijd al eens binnen willen kijken in het dinerrijtuig van de Oriënt Express, het directierijtuig van de NS of de legendarische Blokkendoos? Op alle plekken in het museum staan de rondleiders met de sleutels klaar. Je kan verschillende routes volgen langs stoomlocomotieven, elektrische- of dieselelektrische treinen, post- en personenrijtuigen. Klim ook eens op de bok van een echte stoomlocomotief en ervaar hoe het is om machinist te zijn op zo’n stalen monster.
Het Spoorwegmuseum heeft een aantal historische restauratierijtuigen in de collectie. Eén daarvan, de WR 4249, krijgt voor de gelegenheid zijn oude functie terug. Geniet van een uitgebreide lunch in dit rijtuig, reserveren kan via de website. Een ander restauratierijtuig, de Plan D RD, ziet er van binnen uit als een American Diner. Drink daar in stijl een kopje koffie of thee.
De Oriënt Express is misschien wel de beroemdste trein ter wereld. In het Spoorwegmuseum staat het originele dinerrijtuig van de Oriënt Express uit 1911. Neem een kijkje in het rijtuig en waan je voor één keer een reiziger uit die tijd. Buiten op het perron zijn er iedere dag speciale live-perronconcerten.
Het Spoorwegmuseum opent niet alleen de treinen, ook een aantal bijzondere ruimtes is toegankelijk. Betreed de koninklijke wachtkamer waar koningin Wilhelmina eind 19e eeuw haar gasten ontving. In het seinhuis worden de seinen en wissels nog handmatig bediend, kijk mee met de demonstraties van de vrijwilligers en ontdek de werking van het seinwezen. De stationskapper is van oudsher een ontmoetingsplek voor de notabelen van de stad, de kapperszaak in het Maliebaanstation is voor de gelegenheid geopend. Vroeger woonde de stationschef met zijn familie op het station, de oude stationschefwoning van Bilthoven staat tegenwoordig op het terrein van het museum. Luister hier naar de verhalen over de werkzaamheden op het station.
Nieuwsgierig hoe een stoomlocomotief werkt? Het Spoorwegmuseum demonstreert het aan de hand van een stoomkar. Ook zijn er draaischijfdemonstraties, hier werden vroeger de stoomlocomotieven omgedraaid. Want achteruitrijden was niet echt handig!

Cookieinstellingen