Voor iedere Utrechter cultuur op 10 minuten afstand

Foto: DUMS

In 2030 kan iedere Utrechter binnen 10 minuten van huis meedoen aan kunst en cultuur: door laagdrempelig aanbod bij jongeren- en wijkcultuurhuizen, culturele programma’s in je buurt en een actueel, betaalbaar en divers aanbod van amateurkunst(lessen) verspreid over de stad. Ook krijgen Utrechtse kinderen en jongeren op alle scholen in 2030 lesprogramma’s gericht op onder meer muziek, dans en nieuwe media. Dit staat in het voorstel aan de raad ‘De kracht van cultuur’, waarin de gemeente voor het eerst een toekomstvisie presenteert op cultuurparticipatie.

“Muziek of theater maken, je talenten ontdekken en ontwikkelen heeft effect op hoe mensen zich voelen”, zegt wethouder Anke Klein (Cultuur). “Het is niet alleen goed voor je creativiteit, maar het geeft ook zelfvertrouwen, het helpt je om je in anderen te verplaatsen en is goed tegen eenzaamheid. We kiezen ervoor in Utrecht om nu een nieuwe standaard te zetten voor de plaats van cultuur in onze stad die zich steeds verder ontwikkelt.”
Een van de doelen in de gemeentelijke visie is dat alle Utrechters binnen tien minuten lopen van huis een creatieve cursus of activiteit kunnen volgen. Om dat mogelijk te maken, wil de gemeente er op verschillende plekken in Utrecht nieuwe culturele wijkvoorzieningen bij. Wat die voorzieningen zijn en waar ze precies komen wordt samen met betrokkenen in de buurt en wijk bekeken.
De gemeente verbreedt de aandacht voor cultuureducatie op basisscholen naar het voortgezet onderwijs en (v)mbo. Er ligt al een hele mooie basis voor amateurkunsteducatie, maar nog niet alle kunstdisciplines komen aan bod. Er komt een breder aanbod verspreid over de stad. Een aanbod met dans, theater, muziek, zang, beeldende kunst, spoken word, audiovisuele en andere kunstvormen.
Nu al zijn er in Utrecht vele organisaties en professionals met een goed aanbod waaraan amateurs plezier beleven. Zij zorgen er ook voor dat toekomstige professionals vaardigheden kunnen ontwikkelen. Utrecht is trots op alle kunst- en cultuurmakers in de gemeente. Mensen die werkzaam zijn in de sector en inwoners van Utrecht hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de visie ‘De kracht van cultuur’, het stuk waarin staat wat de Utrechtse ambities voor 2030 zijn en wat daarvoor nodig is. Voor de uitwerking gaat de gemeente weer met organisaties, professionals en inwoners in gesprek.
Lees meer in ‘De kracht van cultuur’.
 

Reacties

Cookieinstellingen