Thais Di Marco ontvangt Makerskapitaal

Foto: GrazDiez

Choreografe, regisseur, performance artist en activiste Thais Di Marco is de derde maker die een bijdrage van €7500 uit het Makersfonds ontvangt. Het Huis Utrecht heeft dit cultuurfonds in 2018 in het leven geroepen met het doel, theatermakers te ondersteunen in het realiseren van hun productie en/of organisatieontwikkeling. Het Makerskapitaal is een regeling van dit fonds. Thais di Marco ontvangt de bijdrage voor de ontwikkeling van haar productie ‘The Goldfish bleeding in a sea of sharks – Wrestling Club’.

Met ‘The Goldfish bleeding in a sea of ​​sharks – Wrestling Club’ wil Thais Di Marco de “catastrofe van de vernietiging van oude lokale culturen en rituelen” zichtbaar maken. Zij kiest hiervoor bewust voor een heel fysiek narratief, namelijk de Mexicaanse worstelsport Lucha Libre, om een futuristisch en postkoloniaal format te kunnen realiseren.
De worstelsport Lucha Libre is onderdeel van de Mexicaanse popcultuur. Naast het sportieve aspect biedt deze sport ook een belangrijk platform van overdracht voor tal van lokale, regionale en nationale rituelen en verhalen.
Thais is 2016 vanuit São Paulo naar Amsterdam verhuisd. Zij is choreografe, theaterregisseur, docent, en activiste.  Tussen 2016 en 2018 behaalde zij haar Master bij DAS Choreography | Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds haar residentie in 2020 is zij verbonden aan Het Huis Utrecht.
“De commissie is zeer enthousiast over de plannen, en met name over de manier waarop Thais sociaal engagement en de theoretische onderbouwing vervlecht met vorm voorstellen die tot de verbeelding spreken.”   -quote uit het verslag van de selectie commissie, bestaande uit Saskia Tilanus, Linda Kokke en Milone Reigman-
Het Makerskapitaal honoreert per jaar twee makers die in Het Huis onderzoek hebben gedaan. Zij kunnen een aanvraag doen voor het realiseren van een productie en voor organisatieontwikkeling. De volgende deadline voor een aanvraag is 1 Oktober 2021.
Met de oprichting van het Makerskapitaal onderstreept Het Huis Utrecht haar positie als landelijk huis voor onderzoek en ontwikkeling binnen de podiumkunsten. Het Makerskapitaal creëert een belangrijke impuls voor de professionele ontwikkeling van makers en vormt daarmee een schakel tussen Het Huis Utrecht, speelplekken en publiek.

Reacties