Joris Koptod Nioky winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht bij NFF Debuutcompetitie

Foto: gemeente Utrecht

De winnaar van de NFF Debuutcompetitie is gisteravond bekendgemaakt. Joris Koptod Nioky met Portret van een mislukt schrijver heeft de jaarlijkse Filmprijs van de Stad Utrecht gewonnen. Joris Koptod Nioky ontvangt met de Filmprijs van de Stad Utrecht een bedrag van €7.500,-, een oorkonde en het beeld De Gouden Berg van kunstenaar Noor Nuyten. Het Nederlands Film Festival en de gemeente Utrecht willen met de samenwerking talentontwikkeling en vernieuwing op het gebied van beeldcultuur stimuleren.

Uit de totaal 21 geselecteerde producties voor de NFF Debuutcompetitie werden vier genomineerd voor de Filmprijs van de stad Utrecht. Opvallend dit jaar was dat veel debuutfilms ook in andere competities terecht zijn gekomen. Regisseurs Arjan Brentjes en Shamira Raphaëla en scenarist Lotte Tabbers vormden dit jaar de vakjury voor de Filmprijs van de Stad Utrecht. De jury over de winnende filmproductie: “Joris Koptod Nioky lijkt met Portret van een mislukt schrijver een nieuwe kunstvorm te hebben uitgevonden: ergens tussen documentaire en autobiografische literatuur, en tussen werkelijkheid en fictie. De meeslepende, kunstzinnige film voelt meer aan als een afronding van een fase dan als het begin van een filmcarrière. Toch hopen we in de toekomst meer film- of crossmediaprojecten te zien van dit multi-talent. Want dit smaakte absoluut naar meer.”
De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met het Nederlands Film Festival en de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving een kunstopdracht gegeven aan Noor Nuyten. Zij maakte voor de Filmprijs van de Stad De Gouden Berg. Het beeld is gemaakt van vermalen defecte filmcamera’s en ander film-gerelateerd materiaal, waaraan gerecycled 24-karaat goudstof is toegevoegd. Met een 3D printer is het vermalen materiaal in de vorm van een elegante gouden berg geprint.
De geselecteerde producties van de NFF Debuutcompetitie zijn t/m 3 oktober te zien op
www.filmfestival.nl zijn.

Reacties