Spaarrente in coronatijd: vermogende spaarders betalen rente bij Utrechtse Rabobank

02 okt 2020, 11:09 Stadsnieuws
pexels breakingpic 3305
Bepaalde rechten voorbehouden pexels.com
Het is een jaar vol paradoxen. De economie doet het slecht, maar veel vermogens stijgen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het Nederlandse bruto binnenlands product met 9,4% gekrompen is in vergelijking met vorig jaar. Uit hun rapportage blijkt ook dat het aantal niet-werkenden fors stijgt. De economische gevolgen van de coronatijd zijn niet min. Dat voelen we ook in Utrecht. Een groot deel van de bevolking krijgt het moeilijker. We schreven eerder al dat in het tweede kwartaal het aantal huishoudens met bijstandsuitkering in onze stad tot bijna 10.000 steeg. Dit komt vooral door mensen die hun werk door corona verloren zijn.

Toch wordt er flink meer gespaard

Uit dezelfde CBS-cijfers blijkt paradoxaal genoeg dat Nederlanders meer en meer sparen
. Zo onlogisch is dat natuurlijk niet. Wanneer we door economisch moeilijke tijden gaan, zijn mensen altijd geneigd om minder uit te geven. Het kan dus best zijn dat jouw spaarvermogen de afgelopen maanden flink aangegroeid is. Maar ook dat is niet noodzakelijk goed nieuws. Sparen brengt immers amper nog iets op. Om de coronashock te dempen, hebben veel Europese regeringen, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie stimuliplannen uitgewerkt. Ze willen zo veel mogelijk geld in de economie pompen, waardoor de rente laag of zelfs negatief blijft. Steeds meer Nederlandse banken rekenen deze lage rentevoeten door aan hun vermogende klanten. Bij de Rabobank, waarvan het hoofdkantoor bij ons in Utrecht gevestigd is, zal iedere rekening met 250.000 euro onderworpen worden aan negatieve rente
. Dit betekent concreet dat klanten zullen moeten betalen om te mogen sparen. Het ligt bovendien in de lijn der verwachting dat andere banken zullen volgen en dat ook (kleinere) spaarders in de toekomst rente zullen moeten betalen.

Spaar over de grens

Sparen kan gelukkig nog altijd een stuk voordeliger. Zeker als je over de grens gaat, kan je spaargeld nog renderen. In het buitenland sparen kan makkelijk binnen de Europese Unie. Overal zijn immers dezelfde regels en garanties rondom spaardeposito’s van kracht. Hier springen online spaarplatformen, zoals de bemiddelaar Raisin op in. Raisin analyseert de spaarmarkt en brengt zo de beste rentes uit Europa. Dit kan dus een optie voor de Nederlandse spaarder zijn, want alhoewel de Consumentenbond er al even voor pleit , heeft onze minister van Financiën Hoekstra nog steeds niet gegarandeerd dat kleinere spaarvermogens tot 100.000 euro van een negatieve rente gevrijwaard blijven.