Centraal Museum koopt stoelen Sabine Marcelis en Kiki van Eijk

Foto: Centraal Museum

Het Centraal Museum Utrecht neemt de SE 69 Soap Edition van Sabine Marcelis en Puk SZ 19 van Kiki van Eijk op in de collectie van het museum. De stoelen zijn geïnspireerd door twee tijdloze ontwerpen van de Nederlandse ontwerper Martin Visser voor Spectrum: de eetkamerstoel SE 69, en zijn SZ 01 fauteuil. Eind jaren vijftig gaf Visser beide meubels vorm. De stoelen van Marcelis en Van Eijk, alsmede de originele ontwerpen van Visser waarop ze zijn gebaseerd, zijn op dit moment te zien in de tentoonstelling De slaapbank die ogen opende van het Centraal Museum. De tentoonstelling is verlengd en nog te zien tot en met 1 november.

Net als in de beroemde slaapbank BR 02 van Martin Visser, wordt bij de SE 69 de zwevende zitting – met exact de juiste afstand tot de rug – gedragen door een frame van vierkant zwart kokerprofiel. Sabine gebruikte voor haar variant van de stoel  giethars, dat door het fijn te schuren een zeepachtige uitstraling krijgt. Ze zegt zelf: ‘Het resultaat van de Soap Edition is voor mij een ontmoeting van twee werelden: de strakke lijnen van Martin Visser en het typische materiaal dat meer bij mijn werk hoort.’
Kiki van Eijk liet zich voor de Puk SZ 19, vernoemd naar haar zoon, inspireren door de eenvoud van de SZ 01 van Martin Visser. Het ontwerp van Visser vond zijn oorsprong in de wens van Visser om een standaard zitkuip met ideale zithoek in meerdere meubels toe te kun­nen passen. De SZ 01 bestaat hierdoor uit slechts twee verchroomde zijpanden en zitkuip. Deze kuip werd aan­vankelijk alleen uitgevoerd met gevlochten pitriet maar vanaf 1965 werd deze ook voorzien van tuigleer.
Kiki geeft aan: ‘die strakke lijnen van het industrieel aandoende staal in combinatie met het ambachtelijke pitriet… het komt prachtig samen, maar er is tegelijk een mooi contrast.’
Om het zestig jarig jubileum van het ontwerp van de BR 02, de beroemde slaapbank van Martin Visser, te vieren lieten zeven topontwerpers uit Nederland zich inspireren door ontwerpen van Martin Visser. Marcel Wanders, Kiki Van Eijk, Richard Hutten, Jan des Bouvrie, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek en Sabine Marcelis bieden Martin Visser een hedendaags eerbetoon. De tentoonstelling zou oorspronkelijk openen op de dag, nadat alle musea in Nederland werden gesloten in verband met de coronacrisis. Inmiddels is de tentoonstelling verlengd en nog te zien tot en met 1 november a.s.
Sabine Marcelis (1985) groeide op in Nieuw-Zeeland en studeerde twee jaar lang industrieel ontwerp aan de Victoria University in Wellington. In 2011 studeerde ze af aan de Design Academy Eindhoven. Vanuit haar studio in Rotterdam begon ze als onafhankelijke ontwerper van producten, ruimtelijke concepten en installaties. In haar samenwerking met specialisten uit de industrie, vormen esthetiek en materiaalonderzoek de basis voor experimenten. Zo maakt ze nieuwe ontwerpen met een sterk visueel effect. De Hue Mirror en Candy Cubes van Marcelis van haar hand groeiden uit tot begeerlijke objecten. Marcelis werkt in opdracht van verschillende commerciële klanten en modehuizen zoals Céline, Aesop, Burberry en Fendi. Daarnaast wordt haar werk tentoongesteld in diverse musea waaronder het Museum Boijmans van Beuningen. Ze is ambassadeur van de Dutch Design Week 2020 en werd benoemd tot Designer of the year 2020 door Wallpaper Magazine.
Kiki van Eijk (1978) bracht haar jeugd door in de natuur met dagdromen en tekenen. Ze studeerde in 2000 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven waar ze haar latere partner, Joost van Bleiswijk, ontmoette. Haar werk is afwisselend en kleurrijk, bevlogen en persoonlijk.  Daarnaast herkenbaar door bekwaam vakmanschap. Ze richt zich op verschillende productgroepen zoals tapijten, lampen, meubels, glaswerk en sculpturale accessoires zoals de Floating Frame klokken. Van Eijk werkt samen met merken als Hermès, Saint-Louis, 1882 Ltd, MOOOI, Häagen-Dazs, Serax, Bernhardt Design en Nodus.De afgelopen jaren werkte ze samen met bedrijven en instellingen als Studio Edelkoort Parijs, Design Academy Eindhoven, Venice Projects, Audax Textielmuseum, Zuiderzeemuseum, Noordbrabants Museum, Rijksmuseum en particuliere verzamelaars.

Cookieinstellingen