Ledententoonstelling Gerucht van Kunstliefde

Foto: Kunstliefde

Het gerucht (1937) is een schilderij van de Nederlandse schilder en oud Kunstliefde kunstenaarslid Joop Moesman (1909 – 1988). Afgebeeld in het werk is onder meer een naakte vrouw die over straat fietst met een viool op de bagagedrager. In het kader van het Moesmanjaar ‘Moesmania 2020’ tonen kunstenaarsleden van Kunstliefde in deze ledententoonstelling werken waarin ‘gerucht’ als thema centraal staat.

Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren ’50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een Utrechtse tentoonstelling van Kunstliefde werd het op last van de burgemeester verwijderd.
Een gerucht is een verhaal dat de ronde doet, maar waarvan de waarheid niet vast staat. De informatie in een gerucht kan variëren van een roddel tot gerichte propaganda. Geruchten kunnen een krachtige destructieve werking hebben en van grote invloed en ontwrichtend zijn. Temeer omdat de inhoud van een gerucht meestal tijdens de verspreiding verandert. Zaken worden afgevlakt, overdreven of zelfs weggelaten met soms kwalijke en schadelijke gevolgen. Kortom een spraakmakend en spannend thema verbeeld in verschillende disciplines en vanuit de individuele interpretatie van de kunstenaars.

Opening zaterdag 7 maart 16.00 uur
door Felix Visser, stiefzoon J.H. (Joop) Moesman
Stichting Muzum organiseert in 2020 een stadsbreed eerbetoon aan de Utrechtse surrealistische schilder Joop Moesman (1909 – 1988), onder de titel Moesmania. Kunstliefde doet mee aan dit eerbetoon. Andere deelnemers aan Moesmania zijn onder meer het Centraal Museum met de grote tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ en KuuB, ruimte voor kunst en cultuur.
 

Reacties